Petković: Rešavanje pitanja nestalih jedan od preduslova pomirenja

Povodom Međunarodnog dana nestalih
Image
Foto: Kancelarija za KiM

„Na Međunarodni dan nestalih, Srbija još jednom potvrđuje svoju nedvosmislenu nameru da na svaki način doprinese rasvetljavanju sudbine osoba koje su nestale na Кosovu i Metohiji, i izražava nadu da će, nakon što Priština prekine praksu brutalne političke zloupotrebe ovog pitanja, porodice koje i dalje tragaju za svojim najmilijima dobiti makar delimičnu utehu“, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Petković smatra da poruke kosovskog Aljbina Кurtija i danas pokazuju koliko je Prištini malo stalo do obzira humanosti i stvarne normalizacije odnosa, „već svako pitanje pa i potragu za 1.618 nestalih koriste za dnevno političku borbu, umesto da prestanu sa opstrukcijama primene Deklaracije o nestalim osobama što čine već četiri meseca“.

„Podsećamo još jednom da je Beograd pokazao najveću moguću spremnost kada je reč o nastojanjima da se utvrdi sudbina nestalih ili pronađu njihovi posmrtni ostaci: Priština je od nas tražila pretrage na 23 lokacije i pozitivno je odgovoreno je na sve zahteve. S druge strane, Beograd je tražio pretragu na deset lokacija na Кosovu i Metohiji, ali je Priština pozitivno odgovorila na svega jedan zahtev. I to pokazuje jasnu sliku ko je spreman na saradnju kada je potraga za nestalima u pitanju, a ko ovu temu bezočno zloupotrebljava iznoseći neistine i laži“, navodi Petković.

Rešavanje sudbine nestalih lica je stvar civilizacijske zrelosti jednog društva, kaže Petković i dodaje da Beograd nikada nije to pitanje tretirao drugačije nego kao etičko i duboko humano. Priština, međutim, prema njegovoj oceni, nikada nije iskreno želela da se pitanje nestalih reši, „jer konstantni su pokušaji da se žrtve politički instrumentalizuju“.

„Smatramo da je rešavanje pitanje nestalih jedan od preduslova pomirenja i prevazilaženja tegobnog nasleđa prošlih ratnih sukoba, i da je nehumano i neumesno da se ova tema, umesto za pomirenje, koristi za produbljivanje međuetničkog jaza na Кosovu i Metohiji i stvaranje novih podela – a Priština to permanentno čini“, kaže se u saopštenju.

U nadi da će, kako ističe, naredni Međunarodni dan nestalih dočekati uz postojanje konsenzusa da je pristojan i odgovoran odnos prema nestalima i pijetet prema bolu koji osećaju brojne porodice, bez obzira na njihovu nacionalnost, zajednička civilizacijska obaveza, još jednom je apelovao na Prištinu da obustavi praksu „politike zloupotrebe žrtava“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.