Bocan-Harčenko sa Petkovićem o situaciji na Kosovu

Ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko, razgovarao je o trenutnoj situaciji na Kosovu sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.
Image

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da je Petković obavestio Harčenka „o nedavnim jednostranim i protivpravnim potezima Prištine, kao i o ugrožavanju bezbednosti srpskog naroda“.

Petković je ukazao sagovnorniku na „niz etnički motivisanih incidenata, hapšenja Srba, uzurpiranja imovine, skrnavljenje crkava i manastira SPC itd“.

Direktor Kancelarije za KiM izneo je tvrdnje da su „od dolaska Aljbina Kurtija na vlast do danas zabeležena 282 etnički motivisana incidenta“.

Naglasio je da „posebno zabrinjava činjenica da međunarodne misije na Kosovu, čiji je zadatak da pomognu da se uspostave uslovi za miran i normalan život i vladavina prava, nisu pružile adekvatnu reakciju i osudu napada“.

Petković je, kako se dodaje u saopštenju, rekao ruskom ambasadoru da je „srpska strana do sada uvek pokazivala konstruktivnost i spremnost da sva otvorena pitanja rešava u okviru dijaloga“.

„Beograd je ispunio sve preuzete obaveze, dok prištinska strana skoro deset godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume“, naveo je Petković.

Zahvalio je ambasadoru na principijelnom stavu i podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.