Petković sa Devenportom o izborima na severu Kosova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković, razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS-a na KiM Majklom Devenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim ...
Image

“Radi se o nedemokratskim i antisrpskim izborima koji imaju za cilj da ponište postojanje apsolutno većinskog srpskog naroda na severu КiM i da dovrše potpunu okupaciju severa”, konstatovao je Petković, a saopšteno iz Kancelarije za KiM.

Kako se naovdi, Petković je istakao da će srpski narod biti i ostati miran, a da najveću odgovornost “u nastojanju Prištine da na sve moguće načine protera srpski narod na severu pokrajine, snosi međunarodna zajednica, koja podržava ove i ovakve izbore i koja treba da objasni kako će čisto srpske opštine voditi Albanci, koji čine oko dva odsto stanovništva na severu КiM”.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, pri čemu je Petković istakao da, iako ohrabruju konkretni koraci oko formiranja ZSO, dogovoreni na poslednjem sastanku u Briselu, “onespokojava činjenica da Priština i dalje, svakodnevno, jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava”. 

“Da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, dokaz je i nedavni napad na taksistu M. J, koga je ranio pripadnik Кosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da zataška”, naveo je Petković.

Petković je informisao Devenporta i o nedavnom sastanku u Briselu, održanom u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da je značajno što se razgovaralo o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština i što je usaglašen tekst Deklaracije o nestalim licima. 

“Na kraju razgovora direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković je konstatovao značaj delovanja Misije OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na КiM i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, ali i da očekuje da se Misija javno i nedvosmisleno odredi prema navedenim događajima i svakodnevnom terorisanju srpskog stanovništva”, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.