Petković sa Eskobarom o perspektivama za nastavak dijaloga

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa zamenikom pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, ...
Image

Petković istakao da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Tokom razgovora bilo je reči o pitanjima registarskih tablica i energetike i tom prilikom direktor Кancelarije za КiM je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu. 

Kako se dodaje, Petković je sagovorniku skrenuo posebnu pažnju na jučerašnju presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo Osnovni sud u Prištini kojom je osuđen na godinu dana zatvora. Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora. 

“Ovakvim presudama Srbima na Кosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode. Zato, Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na КiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice”, rekao je Petković.  

Petković je Eskobaru skrenuo pažnju i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u pokrajini. 

“Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama”, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.