Petković sa Hilom o razgovorima u Briselu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Кristoferom Hilom, kojeg je detaljno informisao o razgovorima Beograda ...
Image

Petković je istakao da je Beograd i ovog puta pokazao da želi nastavak dijaloga i uspostavljanje normalizacije odnosa sa Prištinom, što bi bio preduslov mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Direktor Кancelarije za KiM je naglasio “da je delegacija Beograda pokazala maksimalnu odgovornost i sve vreme insistirala na očuvanju mira i bezbednosti građana u pokrajini i da je u tom svetlu ponudila kompromisna rešenja, koja je prištinska delegacija odbila”. 

“Priština je u Brisel došla sa idejom o nekakvom generalnom sporazumu u šest tačaka, sa posebnim insistiranjem na međusobnom priznanju, plaćanju navodne odštete od strane Beograda i ponovnom preispitivanju svih prethodno dogovorenih sporazuma, što jasno pokazuje da prištinski političari imaju samo dva cilja – ukidanje države Srbije na teritoriji Кosova i Metohije i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta”, naveo je Petković.

Petković je izrazio bojazan „da će insistiranje Prištine da za deset dana primeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe“. 

„Zato je od suštinskog značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po navedenim pitanjima mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na Кosovu i Metohiji“, naglasio je Petković. 

Petković je istakao da bi formiranje Zajednice srpskih opština bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema na KiM. 

“Srbija će nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona”, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio američkom ambasadoru na razumevanju za položaj srpskog naroda na KiM, ali i na prepoznavanju da je srpska delegacija na razgovore u Briselu došla spremna da pregovora, da dođe do kompromisa i pronađe put napred, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.