Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Petković sa šeficom Kancelarije UN-a o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa predstavnicom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Кancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, ...
Image

Petković je sagovornici preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Кosovu i Metohiji i u regionu, kao i rešenost da istraje na poštovanju međunarodnih pravila i normi, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 

“To podrazumeva poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Briselskog sprazuma, dokumenata koji su na snazi i koji se moraju poštovati i primenjivati. U okviru toga, potrebno je da Priština ispuni sve preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni više od devet godina, a da je formirana, dovela bi do efikasnijeg rešavanja mnogih kriza i problema na terenu”, istakao je Petković. 

Petković je skrenuo pažnju da bilo kakvo istrajavanje Prištine na “sprovođenju jednostranih i protivpravnih odluka, samo vodi daljem podizanju tenzija i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbednosti,  što  nikome ne treba”.

Beograd će nastaviti da traži kompromisna rešenja u najboljoj veri da su samo rešenja koja čuvaju mir i uvažavaju interese posebno srpskog naroda na Кosovu i Metohiji održiva i primenljiva na terenu i put ka izbegavanju novih kriza i tenzija, naglasio je Petković.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je naglasio nezamenljivu ulogu Misije UN na КiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava i izrazio je očekivanja de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti tolerisani. 

“Direktor Petković je upozorio da je bezbednost i sigurnost srpskog naroda na terenu ozbiljno ugrožena, što potvrđuje podatak da su napadi na Srbe, njihovu imovinu i crkve porasli za 50 odsto”, navodi se u saopštenju.   

Petković je naglasio da je za Srbiju od izuzetnog značaja podrška koju Ujedinjene nacije pružaju temeljnim principima međunarodnog prava po pitanju statusa Кosova i Metohije, što se odslikava i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.