Petković: Samoproglašeno Kosovo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji

Povodom obeležavanja godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, ocenio je da je “Kosovo do danas ostalo provizorijum ...
Image

Petar Petković je ponovio da je Kosovo proglasilo nezavisnost suprotno međunarodnom pravu i principima nepovredivosti granica suverenih država na kojima počiva stabilnost savremenog sveta. 

“I pored najavljenih svečanih sednica i parada u Prištini, ne može se poreći činjenica da je u međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno ‘Кosovo’ do danas ostalo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti”, saopštio je Petković.

Prema njegovim rečima, “realnost je da samoproglašeno Кosovo, uprkos podršci značajnog broja moćnih i uticajnih zemalja, nije i ne može da postane država, jer značajno veći deo međunarodne zajednice je svestan da bi dopuštanje jednog takvog presedana imalo katastrofalne posledice po stabilnost u svetu”. 

Tvrdi da 84 države priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, a da danas 106 zemalja “čvrsto stoje na strani Srbije i međunarodnog prava”. Ujedno tvrdi da je do sada 27 zemalja povuklo priznanje Kosova.

“To što je 27 država povuklo priznanje, bilans je rada politike Beograda i predsednika Aleksandra Vučića koji odlučnom i mudrom politikom predstavlja čvrstu branu legalizaciji takozvane kosovske nezavisnosti, za razliku od onih koji su do 2012. izdejstvovali više od 100 priznanja i različitim potezima s predumišljajem, ili bez, ojačavali pozicije Prištine”, kaže Petković.

Dodaje da su u međuvremenu Kosovo napustile desetine hiljada ljudi, da su mladi “ostali bez ikakve perspektive i šanse da se zaposle”, da je pravni i socijalni sistem “u haosu”, te da su zato “današnje komemoracije proslava rasula, a ne uspeha”.   

Petković je ujedno upitao: “Ko od onih koji će danas učestvovati na proslavama i svečanim akademijama u Prištini zaista oseća da je takozvano ‘Кosovo’ išta više od puke maštarije, i ko se tamo istinski identifikuje sa izmišljenim ‘kosovarskim’ identitetom i plavo-žutom zastavom”. 

Na kraju direktor Kancelarije za KiM poručuje da “pored Albanaca, koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno ‘Кosovo’ država, već se nadaju da je ono samo faza u procesu stvaranja velike Albanije, tamo žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je Кosovo i Metohija bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije za koje će se Beograd, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.