Petković: Sever Kosova i zvanično okupiran od strane Prištine

Novoizabrani gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića položili su zakletvu danas, čime su zvanično preuzeli vlast u ove tri opštine. Tim povodom reagovao je saopštenjem za ...
Image

Petković je u saopštenju napisao da su aprilski vanredni lokalni izbori na severu Kosova imali beznačajnu izlaznost birača i da “oni koji postavljaju merila demokratije u savremenom svetu rezultate takvih izbora priznaju”.

„Jasno je da ovaj akt silovanja demokratije i ljudskih prava jeste odgovornost Aljbina Kurtija, ali ide na dušu i delu međunarodne zajednice koji je rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima rešio da suspenduje politička prava srpskog naroda na Kosovu“, poručio je on.

Petković je naglasio da “okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje, pa neće biti ni u četiri opštine na severu Kosova”.

„Ona će ubrzo biti okončana, a Srbi će duže od Kurtijeve okupacije pamtiti sraman način na koji su lažni korifeji savremene demokratije za tako nešto dali zeleno svetlo“, dodao je.

Direktor Kancalarije za KiM je istakao da “naš narod nikada u prošlosti slobodu nije dobijao na poklon, već se za nju uvek izborio sopstvenim pregnućem i nacionalnim jedinstvom”.

„Sada kada su sve maske pale, a licemerje dela međunarodne zajednice postalo potpuno ogoljeno, Srbi će biti ti koji će odlučivati o svojoj nacionalnoj sudbini, a ne Aljbin Kurti ili bilo koji inostrani faktor“, rekao je Petković.

Naveo je i da će “Srbi nadživeti ovu situaciju bez presedana u savremenoj mirnodopskoj evropskoj istoriji, tako što će nastaviti da se svim snagama bore za mir i poštovanje međunarodnog prava”.

Dodao je da će srpski narod na Kosovu i Metohiji “ostati jedinstveniji nego ikad, jer osim svoje države Srbije i sopstvene odlučnosti nema druge odbrane od zuluma kojem je izložen”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.