Petković: Srbi jasno rekli – napuštaju institucije u Prištini dok ne počne formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, rekao je za RTS da je napuštanje prištinskih institucija "najodgovorniji potez Srba sa Kosova sistemskom proganjau našeg naroda i ...
Image

Na ovaj način Srbi žele da odbrane Briselski sporazum i da se posle deset godina formira Zajednica srpskih opština kojim bi bila ostvarena kolektivna prava Srba koja se gaze na svim poljima.

„Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća da nema dana da se ne desi napad na Srbe, da se pravni sistem zloupotrebljava za proganjanje Srba, a da ROSU nelegalno upada na sever Kosova.

„Mi smo tu da sačuvamo mir i stabilnost, da se bude uz naš narod, najodgovrniji za ovakvu situaciju je Aljbin Kurti, koji sistemski gazi sporazume“, rekao je Petković.

Reakcija Brisela i poziv Prištini da hitno pristupi formiranju ZSO prema rečima Petkovića kasni.  

„Zar je trebalo sve ovo da se desi da bi Brisel reagovao a oni su garanti za sprovođenje Briselkog sporazuma i to što danas nemamo ZSO. Zašto to nije moglo da se desi ranije“, pita direktor kancelarije za KiM.

Petković kaže da niko neće RKS tablice već srpsku trobojku, što će se videti i na današnjim protestima.

„Ovo je iznuđena reakcija srpskog naroda, napuštanje privremenih institucija je demokratski odgovor, jer je narodu dosta. Srbi su jasno rekli da napuštaju sve institucije dok ne počne formiranje ZSO i dok Kurti ne ukine nasilnu odluku o preregistraciji vozila“, rekao je Petković. 

Direktor Kancelariji za KiM je ponovio da predsednik Srbije Aleksanadar Vučić štiti svoj narod i da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, a ne kao Kurti da šalje specijalce na sever.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.