Petković: Srbi se neće odreći svojih registarskih oznaka

“Sa svakim novim video-spotom koji objave Aljbin Кurti ili Dželjalj Svečlja, Srbi na Кosovu i Metohiji odlučniji su i čvršći u nameri da se neće odreći svojih legalnih i legitimnih ...
Image

To je saopštio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, reagujući na video-poruku kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjaja Svečlje, u kojoj poziva na preregistraciju vozila, nazivajući srpske tablice gradova na Kosovu nelegalnim. 

Petković je u saopštenju istakao da tablice KM ne mogu biti nezakonite, jer ih, kako je obrazložio, izdaju organi Srbije u skladu sa svim zakonskim procedurama na svojoj teritoriji i prihvaćene su svuda u svetu.

“Ono što je nezakonito jeste ukidanje statusno neutralnih КS tablica od strane Prištine, gradnja ilegalnih ROSU baza na severu pokrajine i odbijanje da skoro deset godina formiraju Zajednicu srpskih opština, što je obaveza koju su preuzeli u Briselu”, dodao je Petković.

Naveo je da o efektu Kurtijevih i Svečljinih spotova najbolje govori činjenica da je za mesec dana jednocifren broj preregistrovanih vozila sa srpskim registarskim tablicama, od čega je svega dvoje Srba sa severa Kosova. 

“To jasno govori da nikakve video-poruke i pretnje Кurtija i Svečlje zajedno ne mogu da zastraše Srbe na КiM, jer im niko ne može oduzeti pravo da budu građani Srbije koji neće da žive u ‘Кurtijevoj državi’”, zaključio je Petar Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.