Petković: Srbima na KiM ukinuto i pravo na verski život

„Zabranom srpskom patrijarhu Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Кosovu i Metohiji je, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na ...
Image

„Umerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Кosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Кosovu i Metohiji i kolike su razmere zulima i nasilja kojem je naš narod izložen“, naveo je Petar Petković.

Direktor Kancelarije za KiM podseća da je Pećka patrijaršija viševekovno sedište srpskih patrijarha i da je pravo patrijarha Porfirija da vrši službu u tom manastiru, čiji je starešina, neprikosnoveno i starije od svakog svetovnog prava i jače od svakog ovozemaljskog nasilja.    

„Onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Кosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku veru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni bašibozuk koji je danas na vlasti u Prištini“, dodao je Petković

Da li će hrišćanska Evropa, u vreme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nema pred ovim nasiljem bez presedana, i da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu, upitao je Petković.

„Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Кosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cevima. Neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu“, poručio je Petar Petković.

Na odluku Prištine da srpskom patrijarhu Porfiriju zabrani dolazak na KiM reagovala je i Eparhija raško-prizrenska, ocenjujući da je reč o diskriminatorskoj odluci, „koja još jednom potvrđuje ugroženost ljudskih i verskih prava srpskog naroda na ovom prostoru“.

Patrijarh Porfirije trebalo je boravi na KiM u periodu od 26. do 28. decembra, a bilo je planirano da, pored Pećke patrijaršije, obiđe i Visoke Dečane, kao i verni narod u Orahovcu i Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.