Petković: Vreme curi, Kurtijeve „najave sukoba i eskalacije krize sve glasnije“

"Aljbin Kurti je danas izneo niz neistina i laži, toliko očiglednih da ga demantuju i ugledni međunarodni predstavnici, ali se i sam upleo u sopstvene laži kao pile u kučine" - poručio je ...
Image

Petković se oglasio nakon što su mediji preneli najnovije poruke kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je govorio o poslednjem razgovoru u Briselu, kao i mogućim rešenjima za pitanja registarskih tablica i izlazno-ulaznih dokumenata.  

Petkovićevo saopštenje prenosimo u celosti:

„Jedina i prava istina je da je delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Brisel došla odlično pripremljena, sa konkretnim, konstruktivnim i održivim rešenjima za rešavanje krize sa kojom se suočavamo na prostoru Kosova i Metohije, što je sinoć nedvosmisleno potvrdio i ambasador SAD u Beogradu, gospodin Kristofer Hil. 

Međutim, Kurti je histerično odbio svako ponuđeno rešenje, jer je u svom militantnom umu očigledno spreman na sve samo ne na dijalog i kompromis.

Svojom izjavom da su statusno neutralne KS tablice važile do septembra 2021. godine, Kurti je pokazao da ni sam ne zna šta priča i uhvaćen je u još jednoj masnoj laži jer je te tablice protivpravno i jednostrano Priština ukinula još 17. septembra 2020. godine, dakle godinu dana pre isteka roka važenja, nakon čega je bilo predviđeno da se o ovoj temi razgovara i traži rešenje. 

Dalje, Kurti nema prava da Srbima sa KiM izdaje bilo kakav papir, pa bio on A4 ili druge veličine. Srbima sa KiM niko ne može da izdaje vizu za njihove kuće i vekovna ognjišta i to Kurti jako dobro zna, samo se pravi nevešt.

Po istom principu se ponaša i u slučaju sporazuma o nestalim licima koji svesno sabotira i uslovljava, jer ne želi da porodicama stradalih pruži mir koji im je potreban i omogući pretragu potencijalnih lokacija, već želi da zvanični Beograd označi kao krivca. Na to se svodi njegova čitava politika i u tome leži i razlog za njegovo odbijanje da formira ZSO, ali svesno krši sve ostale sporazume potpisane u Briselu.

Očigledno je da je Kurtiju bilo potrebno čak šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija kojom će pokušati da opravda svoje sumanute, jednostrane, protivpravne akcije koje želi da sprovede na severu Kosova i Metohije i time čitav region gurne u nove tenzije, sukobe i eskalaciju.

To neće pokolebati Beograd i predsendika Vučića da nastave da svim silama tragaju za mirnim i kompromisnim rešenjem za aktuelnu krizu, ali je odgovornost i na međunarodnoj zajednici da pokušaju da urazume Kurtija, jer vreme curi, a njegove najave sukoba i eskalacije krize sve su glasnije“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.