Petković: Zločin u Goraždevcu simbol stradalništva Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, podsetio je da se danas navršava 19 godina od napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro ...
Image

„Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi. Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas“, naveo je Petković u saopštenju.

Pored pokazatelja da zlo ne spava, direktor Kancelarije za KiM naglašava da posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na KiM, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

„I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će ‘prevrnuti svaki kamen’ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni“, naveo je Petković.

Bez obzira na godine koje su prošle, istakao je on, očekujem da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas.

Pre devetnaest godina, 13. avgusta. 2003 godine, nešto posle 13 časova pucano je na oko osamdesetoro dece iz Goraždevca, dok su se kupala na reci Pećkoj Bistrici, nadomak sela. Tom prilikom stradali su Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a teško su ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.