Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petru Petkoviću, vlasti u Prištini zabranile su da poseti KiM i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 14. ...
Image

Iz Kancelarije za KiM podsećaju da je ovo deseti put da prištinska vlast zabranjuje Petkoviću posetu KiM. 

“Reč je o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog o slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu КiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije tvrde da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije.

Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Кuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“. 

“Međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije”, ističe se u saopštenju.

Kako je najavljeno, o najnovijoj zabrani Kancelarija za KiM obavestiće zvanični Brisel, ali i ostale međunarodne faktore.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.