09:23, 14.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Petkoviću zabranjen ulazak na KiMDirektoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, od strane institucija u Prištini onemogućen je ulazak na KiM, gde je trebalo da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

petkovicu-zabranjen-ulazak-na-kim

Kancelarija za KiM

Petković je saopštio da su institucije u Prištini noćas, dva sata posle ponoći, odlučile da mu onemoguće posetu KiM. 

"Očigledno je da je predizborna kampanja u Prištini počela i pre zakonskog roka i da su Srbi ponovo glavne mete. Postupak albanskih političara govori o tome da im je politički marketing važniji od života i bezbednosti ljudi", navodi Petković u saopštenju.

Naglašava da ovakvo ponašanje Prištine pokazuje i da Evropska Unija nije u stanju da obezbedi poštovanje postignutih sporazuma, među kojima je i onaj o slobodi kretanja.

"Ne želimo da na bilo koji način učestvujemo u pojačavanju tenzija u pokrajini, jer se takva atmosfera uvek prelije preko leđa našeg naroda, ali u jedno svi mogu da budu uvereni - niko ne može da nas zaustavi da pomognemo svom narodu. Pomoć države Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju će stići do našeg naroda ugroženog poplavama, kao što smo i obećali", poručio je Petković.

V. d kosovske ministarke spoljnih poslova, Meliza Haradinaj-Stubla, objavila je da je Petkoviću odbijen zahtev za posetu.

"Sve dok se Srbija ponaša destruktivno, njeni zvaničnici ne mogu da uđu na Kosovo", navela je Haradinaj-Stubla u objavi na Fejsbuku.

"Nastavak kršenja i zlostavljanja proizvoljnim hapšenjima i nezakonitim pritvaranjem građana Kosova (prošle nedelje), korišćenje ilegalnih i tajnih puteva za uvođenje sumnjivih "vakcina“ na Kosovu u cilju ugrožavanja državne bezbednosti i javnog zdravlja. Pokušaj obnavljanja kampanje protiv kosovske državnosti - nedavno pozivajući Katar da ne ‘lobira za Kosovo’ flagrantnim kršenjem sporazuma iz Vašingtona i Brisela, povećavanjem provokacija, pretnji, lošeg ponašanja i prljavih igara koje donose nesigurnost i destabilizaciju u regionu i šire! Stoga, neka se drže podalje od Kosova“, navela je Haradinaj-Stubla.

Planirano je bilo da Petković danas obiđe više ugroženih porodica u Kosovskom Pomoravlju, u opštini Gračanica i na severu KiM.


Tagovi: Kancelarija za KiMKosovoPetar Petković

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije