Pič: Srušiti mitove o ZSO, jula potencijal za nasilje bio posebno veliki, Velika Britanija protiv razmene teritorija i podele

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič je u intervjuu za Kohu rekao da formiranje Zajednice srpskih opština ne treba shvatiti kao pretnju po Kosovo. 
Image

On je dodao da Kosovo i Srbija moraju da sprovode postignute dogovore, uključujući i sporazum o Zajednici, koji, kako je dodao, nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova i izgleda onako kako su se o tome srane dogovorile.

On je naglasio da je „nova realnost izazvana ruskom okupacijom Ukrajine učinila da je napredak u dijalogu hitan“.

„Primenu ovog sporazuma (ZSO) ne treba posmatrati kao ustupak, niti kao pretnju po Kosovo. Naprotiv, to bi pokazalo da je Kosovo konstruktivan učesnik u dijalogu da, na osnovu svojih podataka kao dobar građanin sveta, ispunjava svoje međunarodne obaveze, uključujući i u kontekstu manjinskih prava“, rekao je on.

Pič smatra da ZSO nema nikakve veze sa Republikom Srpskom sličnoj onoj u Bosni i Hercegovini.

„Kako će Asocijacija izgledati zavisi od strana u dijalogu. Takođe je važno da strane promene narativ i razbiju neke od mitova o Republici Srpskoj koji su ideju o Asocijaciji učinili tako toksičnim pitanjem. Odluka Ustavnog suda Kosova je otišla toliko daleko da je rečeno da to nije moguće po postojećem zakonodavstvu; međutim, pokazalo se i da Zajednica opština sa srpskom većinom u celini nije protiv Ustava Kosova“, naglasio je Pič za Kohu.

Upitan da li će Kosovo morati da pravi kompromise kad god se pitanje međusobnog priznanja nađe na dnevnom redu, Pič je naveo da nema zaključka gde će rezultat za obe strane biti isti,ili nula, ali da će obe strane imati koristi od sporazuma:

„Pregovori su o kompromisu i davanju i uzimanju. Kao što ne možemo da biramo svoje komšije, ne možemo da biramo sa kim ćemo pregovarati, a retko je slučaj da pregovaramo sa ljudima koji vide svet na isti način kao mi. Na kraju, pregovori moraju dovesti do rešenja prihvatljivog za obe strane. Neće biti gubitnika“.

Dok navodi da dijalog treba da dovede do rešenja što je pre moguće, pominje i francusko-nemački predlog za ovaj proces:

„Trenutno se dosta razgovara o novom predlogu za dijalog. Mislim da je svaka inicijativa koja može pomoći da se da novi zamah procesu vredna razmatranja”.

Govoreći o barikadama podignutim na severu Kosova u julu, Pič je izrazio zabrinutost i istakao da je „potencijal za nasilje u to vreme bio posebno veliki“.

Pič je posebno naglasio da se Britanija protivi bilo kakvoj razmeni teritorija ili pokušajima podele ovog dela Kosova:

„Velika Britanija se jasno protivi povlačenju granica duž etničkih linija, bilo da se radi o razmeni zemlje ili podeli, mi to ne podržavamo, mi bismo se tome protivili. Svaki razgovor o promenama granica samo donosi neželjenu diskusiju u budućnosti“.

Opcija za sporazum koji je podrazumevao promenu granica, prema Piču, više nije na pregovaračkom stolu.

„Velika Britanija je bila jasna da smo protiv bilo kakvog sporazuma koji uključuje promene granica duž etničkih linija. Što se mene tiče, to nije na stolu“.

On ne vidi potencijal za destabilizaciju Kosova ako se sporazum ne postigne ubrzo. Ali to Rusiji odgovara, naglasio je Pič:

„Namera Rusije je da Zapadni Balkan kao zonu nestabilnosti drži na udaljenosti od EU i NATO. Da bi se to uradilo, nema potrebe da se destabilizuje Kosovo, već samo da se osigura da međunarodna integracija Kosova bude u zastoju“.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.