PKS i “Otadžbina”: Vučić mimo Ustava ukinuo registarske oznake za KiM

Iz Partije kosovskih Srba (PKS) i Narodnog pokreta Srba sa KiM “Otadžbina” saopšteno je da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, “mimo Ustava i bez odluke Vlade i Parlamenta ...
Image

PKS: Suspendovano izdavanje srpskih registarskih oznaka za KiM

Iz Partije kosovskih Srba saopšteno je da su od juče tehnički pregledi na Kosovu obavešteni od strane MUP-a Srbije da suspenduju svako novo izdavanje i produžetak saobraćajnih dozvola za tablice KM, PR, PZ, GL, UR, PE.

“Ovaj poslednji potez i samovolja jednog čoveka, uništio je svaku mogućnost za dalju borbu na očuvanju srpskih registarskih tablica i nema jasnijeg signala da je izdaja razlog ove režirane drame i predratne histerije koju državni mediji pothranjuju od maja meseca 2022. godine”, navodi se u saopštenju PKS-a.

“Otadžbina”: Vučić se u Briselu odrekao srpskih registarskih tablica

I iz opozicionog pokreta “Otadžbina” ocenjuju da je srpski predsednik “mimo važećeg Ustava i zakona ukinuo srpske registarske tablice na Кosovu i Metohiji”.

“Rešavanje problema srpskih registarskih tablica na Кosovu i Metohiji krenulo je uz veliku halabuku Aleksandra Vučića. Ona se ogleda u teatralnom napuštanju kosovskih institucija do brojnih natpisa i transparenata kojima je preplavljen sever Кosova i Metohije. Ti transparenti su imali poruke u stilu ‘Severna brigada’, ‘Tu smo’, ‘Samo vas čekamo’, ‘Nema predaje, КM registracija ostaje’.  A onda, posle samo deset dana ‘nacionalnog buđenja’ predsednika Srbije, sve je palo u vodu. Poslanici Srpske liste vratili su se u kosovski parlament. Predsednik to pravda bizarnim i neobičnim razlozima, tipa, da su se vratili da ne bi navodno tamo neka Rada Trajković ukinula srpski jezik i otela imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, navode iz ovog pokreta.

Dodaju da se potom, u Briselu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, “odrekao srpskih registarskih tablica”, čime je “po ko zna koji put prekršio Ustav Republike Srbije”.

“Aleksandar Vučić ovu svoju izdaju objašnjava na sličan način kao i mnogo puta pre toga – da bi sačuvao mir i živote Srba, da ne bi srpski mladići bili u mrtvačkim kovčezima on je bio prinuđen da izda srpske državne i nacionalne interese. To obrazloženje je inače važilo i kada je predavao sudstvo, i kada je predavao policiju, i kada je predavao civilnu zaštitu, i kada je predavao elektroprivredu, i kada je predavao telekomunikacije, stavljao stikere itd. Aleksandar Vučić još kaže da je on to morao da uradi jer je ROSU policija već prisutna u kasarnama na severu Кosova i Metohije.” 

„Otadžbina“ podseća “da do dolaska na vlast Aleksandra Vučića, na severu Кosova i Metohije nije bilo ni RКS ni КS registarskih tablica”. 

“Dolaskom Aleksandra Vučića na vlast srpske registarske tablice su nestale, a RКS su zavladale. Do dolaska Aleksandra Vučića na vlast, ROSU policija ni u snu nije smela da pomisli i da kroči na sever Кosova, a sada širom severa Кosova gradi kasarne kao prava okupaciona vlast.”

Poslednji sastanak u Briselu na najvišem političkom nivou, iz ovog pokreta vide kao “farsu”, jer je, kako tvrde, unapred sve dogovoreno.

“Sa kakvom ozbiljnošću predsednik Srbije rešava najvažnije srpsko nacionalno i državno pitanje pokazuje njegovo ponašanje na poslednjem sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Кurtijem. U pauzi tog sastanka umesto da bude okružen svojim savetnicima, on igra šah, čime je samo pokazao da je sastanak bio izlišan i da se on još unapred dogovorio sa predstavnicima SAD, EU i Prištine, a sve ostalo je bila farsa i gluma”, navodi se, između ostalog, u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa KiM “Otadžbina”.

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.