Počela nova školska godina, na KiM nema ukidanja odeljenja

Sve škole na području Kosova i Metohije koje rade po srpskom obrazovnom sistemu, danas su počele na vreme sa nastavom.
Image

„U svim školama na prostoru Kosova i Metohije nova školska godina je počela intoniranjem himne Republike Srbije. Očekujemo, kako smo u miru započeli školsku godinu, da u miru i završimo“, izjavio je načelnik Školske uprave za KiM, Ivan Zaporožac. 

Na teritoriji Kosova i Metohije ima ukupno 100 škola – 66 osnovnih, 30 srednjih, tri muzičke i jedna specijalna.

Zaporožac navodi da u osnovnim i srednjim školama na KiM, nastavu trenutno pohađa oko 15.000 učenika. 

“Otprilike oko 10.000 učenika u osnovnim školama, nešto više od 5.000 učenika u srednjim školama, tako da je to negde oko 15.000 učenika. Izuzimam predškolske ustanove, jer još nemam tačan podatak koliko se učenika upisalo u predškolsko obrazovanje. Tako da na teritoriji Kosova i Metohije, mogu slobodno reći, da imamo jedan veliki broj učenika”, istakao je Zaporožac.

Dodaje da ove godine na teritoriji KiM nije ukinuto nijedno odeljenje.

“Apsolutno je počelo sve kao i prošle godine – nijedan radnik nije ostao bez posla, nijedno odeljenje nije ugašeno. Jako smo srećni zbog toga. Ovim putem se zahvaljujemo čitavom državnom rukovodstvu”, poručio je Zaporožac.

I osnovne škole Sveti Sava i Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici, jutros su spremno dočekale đake.

„Učenici su došli na vreme na nastavu. Škola je pripremljena, dezinfikovana i uređena za nesmetan rad. Ono što je sada bitno je to da smo potpuno spremni za rad. Na vreme smo odradili sve pripreme“, izjavio je za Radio Kontakt Plus, direktor OŠ „Sveti Sava“, Milorad Jovanović.

Dodaje da je u prvi razred ove godine upisan 91 učenik.

Napominje da su na vreme nabavljeni besplatni udžbenici za učenike koji ostvaruju to pravo, kao i oni koji se plaćaju u tri rate, te da će sutra biti podeljeni đacima.
OŠ „Sveti Sava“ ove godine broji ukupno 738 učenika.

I u OŠ ”Branko Radičević” sve je spremno za novu školsku godinu. 

U prvi razred upisano je 58 đaka, izjavila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Biljana Vukićević.

„Nastava je krenula ustaljenim tokom, u 7.30 sa himnom Republike Srbije na razglasu“, navela je direktorka Vukićević i dodala da je prijem za prvake priređen u 9.00 sati.

Novina je da je ove godine ova škola formirala četvrto odeljenje u kojem su raspoređeni petaci.

„Dobila sam saglasnost načelnika da od tri odeljenja petog razreda formiram četvrto, pošto sam imala dovoljan broj đaka – 87. I ove godine novina je da je u petom razredu došlo do mešanja odeljenja, odnosno kombinacija u petom razredu. Jednostavno zbog lakšeg rada, manjeg broja dece, postizanja boljih rezultata“, obrazložila je Vukićević.

I ova škola je obezbedila besplatne udžbenike za prvake.

„Sutra će da budu podeljeni udžbenici deci prvog razreda. Roditelji koji upisuju decu kod nas u prvi razred, imaju pravo na besplatne udžbenike. To je isto jedna velika povoljnost za roditeljski budžet“, istakla je Vukićević.

Dodaje da će produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda funkcionisati od ponedeljka.

OŠ „Branko Radičević“ pohađa ukupno 630 učenika.

Načelnik Školske uprave, kao i direktori pomenutih škola, poželeli su đacima i nastavnom kadru puno uspeha u narednom periodu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.