U Skupštini Srbije i sutra o Kosovu, današnju sednicu obeležilo koškanje poslanika

Oko 21h završena je današnja vanredna sednica Skupštine Srbije, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine. Nakon ...
Image

20.59 – Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Predsednik Vučić kazao je večeras u parlamentu da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji.

„Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredeljenja našeg rukovodstva“, rekao je Vučić.

Istakao je da je odmah sagovornicima preneo da mu se ništa ne sviđa u predlogu Evropske unije za rešenje kosovskog problema.

„Izneo sam najlošije detalje sporazuma da bih ukazao na težinu situacije“, naveo je Vučić.

20.26 – Tepić: Vučić nije dorastao da odlučuje o kosovskom problemu

Poslanica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, izjavila je da se u parlamentu raspravlja o predlogu Evropske unije za rešenje kosovskog problema, čiji se sadržaj krije, pošto je loš po Srbiju.

„Da je predlog dobar po Srbiju, Vučić bi se pohvalio tim dokumentom“, rekla je Tepić.

Zatražila je da se ponuđeni dokument učini javnim i dostupnim građanima Srbije.

Prema njenim rečima, Vučić nije dorastao da odlučuje o kosovskom problemu, zbog čega je njegova politika doživela krah.

„Vučić je tvrdio da je uvažavan kao niko do sada, a dobio je papir kakav niko nije dobio do sada i sateran je uz zid kao niko do sada. Ispregovarali ste Briselski sporazum kojim se Srbija povukla sa severa Kosova, a sada i još gori dokument“, navela je Tepić.

Istakla je da Beograd treba da se usaglasi sa spoljnom politikom EU i da uvede sankcije Rusiji, kako bi se izbegla opasnost uvođenja sankcija Srbiji.

„Od Brisela i Vašingtona treba da se zatraži da proces evropskih integracija bude efikasniji, kako bi Srbija postala članica EU do kraja ove decenije“, rekla je Tepić.

19.52 – Jovanović: Odbaciti predlog Evropske unije za rešenje kosovskog pitanja

„Mi smo prva generacija u istoriji srpskog naroda koja razmišlja o predaji dela teritorije – Kosova i Metohije“, upozorio je šef poslaničke grupe koalicije NADA, Miloš Jovanović.

Jovanović je to kazao podsećajući na nedavnu izjavu predsednika Vučića da je Srbija „spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma“.

„Taj plan treba odbiti u celini. Kažete predsedniče da se ne radujemo kada izjavite da niste za Kosovo u UN i da ne priznajete kosovsku nezavisnost. Ne radujemo se, jer vam ne verujemo i čudi me da vam iko veruje posle svega“, naveo je Jovanović.

On je rekao i da francusko-nemački predlog ne može biti tajan, jer se radi o teritorijalnom integritetu zemlje.

„To je implicitno priznanje koje se od Srbije traži. To znači nezavisnost Kosova, to znači da Srba na nezavisnom Kosovu neće biti i nema te Zajednice srpskih opština koje će to promeniti“, predočio je Jovanović.

Jovanović je kazao da to znači i veliku Albaniju i kraj Republike Srpske.

„Ovaj ultimatum je stid i sram. Plašite narod sa posledicama neprihvatanja sporazuma, a ne govorite o posledicama njegovog prihvatanja. Evropski zvaničnici su rekli da sankcije nisu na stolu, pa smatram da treba odbiti plan u celini“, poručio je on.

18.58 – Aleksić: Vučić nije dobio ništa u pregovorima

Šef poslaničkog kluba Narodne stanke, Miroslav Aleksić, izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ništa dobio u pregovorima o Kosovu.

„Tvrdite da smo dobili Zajednicu srpskih opština, ali nismo“, rekao je Aleksić.

Dodao je da Vučić „moli boga“ da kosovski premijer Aljbin Kurti odbije plan Evropske unije o rešenju kosovskog problema.

„Sve je počelo 2012. godine, kada ste došli na vlast. Dok niste bili vlast, Srbi su imali svoju policiju na severu Kosova, nije bilo članstva Prištine u međunarodnim organizacijama, niti Srpske liste“, izjavio je Aleksić.

On je izneo tvrdnje da je Vučić „tiho predavao Prištini jednu po jednu nadležnost“.

„Širite defetizam deset godina da niko ne voli Srbiju“, rekao je Aleksić.

Istakao je da Vučič pregovara o statusu Kosova suprotno međunarodnom pravu i da se zbog toga „ide u zatvor“.

„Vučić nas je doveo u situaciju da biramo između sukoba sa EU i nacionalnih interesa Srbije. Nije ugroženo samo Kosovo, već je doveden u pitanje opstanak Srbije“, kazao je Aleksić.

On je ocenio da su pljačka i korupcija razorile našu zemlju i da je Vučić napravio milijarde evra gubitaka u Elektroprivredi Srbije.

18.13 – Lutovac: Ova sednica je ispovest predsednika Vučića

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspravljali su danas u skupštinskoj sali o trenutnoj vlasti.

Lutovac izjavio da Vučić nikada ne bi pobedio na izborima kada bi bili slobodni i demokratski.

Dodao je i da je Vučić autokrata koji ne poštuje zakone i Ustav Srbije.

Lutovac je rekao da je besmisleno raspravljati o francusko-nemačkom predlogu rešenja kosovskog pitanja, jer je tajan.

Naglasio je da današnja sednica skupštine predstavlja neku vrstu ispovesti predsednika Srbije.

„Šaljete pogrešnu poruku Srbiji. U čemu je problem da se razgovara o Kosovu, postavljate to kao dilemu ili-ili“, kazao je Lutovac.

Vučić je na sve navedeno odgovorio da je prethodna vlast ostavila Srbiju uništenu i da su ovoj zemlji potrebni ljudi koji imaju program i politiku.

„Bio sam i miran i pristojan danas, nisam uvredio, ali ako treba ovde da stojim kao kaktus – to ne može“, rekao je Vučić.

17.30 – Polemika Đurđević Stamenkovski i Vučića o ustavu

Predsednica stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, pozvala je poslaničke grupe u Skupštini Srbije da dogovore „crvene linije“ po pitanju pregovora s Prištinom i time, kako je kazala, ograniče predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je tokom skupštinske rasprave najavila i da će se povući iz politike ukoliko Vučić odbije „svako slovo francusko nemačkog predloga“, koji je nazvala „ultimatumom“.

Optužila je vlast da preko „režimskih medijskih megafona“ poslanicima njene stranke „crta metu“ i pitala Vučića ko je on da određuje „ko je lažni, a ko pravi patriota“.

Prema rečima Đurđević Stamenkovski, Vučić i vlast napadaju isključivo „državotvornu opoziciju“.

„Ustav Srbije ili ultimatum, a mi uvek kažemo Ustav“, rekla je Stamenkovski i pokazala majicu sa natpisom „Nema predaje“ i skicom Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke.

Vučić je odbacio navode Đurđević Stamenkovski i više puta kazao da će uvek poštovati Ustav Srbije.

Kazao je i da je majicu koju je pokazala Đurđević Stamenkovski odštampala Srpska napredna stranka i to 50.000 komada, te joj zahvalio što ju je pokazala.

16.39 – Protest ispred zgrade Skupštine Srbije

Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.

Opširnije OVDE.

15.30 – Vučić: Nemam šargarepu, sa štapom sam se pomirio

Govoreći o nemačko-francuskom planu za Kosovo, Vučić je rekao da u tom predlogu postoji jedna tačka o kojoj nije govorio, jer nije loša, ali da nema garancija da će se bilo šta od toga dogoditi.

Prema Vučićevim rečima, ta tačka govori o više investicija iz EU i većoj podršci Unije ukoliko dođe do kompromisa.

„Tražio sam da mi precizno kažu šta je to. Na to odgovor još nismo dobili. Kao ni o priči o oročenom članstvu. Ja ne mogu da vas obmanjujem. I da vam kažem, imam i štap i šargarepu. Nemam šargarepu. Pomirio sam se sa štapom“, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nema snage, niti ima potrebe, da se suprotstavlja celom svetu.

15.11 – Vučić: Podneo ostavku predsednik Nove demokratske stranke Srbije na KiM

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije na KiM i opštinskog odbora u Kosovskoj Mitrovici, Boris Janićijević, podneo je ostavku na navedene funkcije, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je zapravo podelio sa poslanicima informaciju koju je prethodno objavio portal Kosovo Online.

Potvrdu o podnošenju ostavke Radio Kontakt Plus pokušao je da dobije od Janićijevića lično, ali on na pozive redakcije nije odgovarao.

14.56 – Poslanici će raspravljati i posle 18h

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, rekao je da će današnja plenarna sednica o Kosovu i Metohiji biti produžena i posle 18 sati.

14.10 – Đurđević Stamenkovski: Čopor se uživeo u ulogu vukova, ali mi nismo ovce

Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika, čestitala je poslanicima što su se konačno izborili za poslovnik Narodne skupštine i poštovanje člana 27.

„Zbog dva minuta koje pokušavate da mi uskratite da govorim – prouzrokovali ste incident gospodine Orliću i to je vaša odgovornost“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da „to što se čopor uživeo u ulogu vukova, pa zavija na ovaj narod koji govori 'Ne kapitulaciji' – ne znači da smo mi ovce“.

Orlić je na to odgovorio da nije on taj koji je bio u čoporu koji se zaletao na predsednika Srbije.

13.31 – Incident u Skupštini

Tokom skupštinske rasprave, u trenutku dok je Vučić odgovarao poslaniku Balintu Pastoru, došlo je do incidenta kada se deo opozicije sukobio sa poslanicima vladajuće koalicije.

Poslanici opozicije iz desnog bloka razvili su veliki transparent na kojem je pisalo „Ne kapitulaciji“.

13.19 – Vučić opoziciju optužio za izdaju

Tokom izlaganja predsednika Srbije, poslanici opozicije vikali su „izdaja“, a Vučić ih je optužio za izdaju, na šta su poslanici vladajuće koalicije tapšali.

„Pošto ste već predali Kosovo, sad ću da vam objasnim kako ćemo da se izlečimo od bolesti koju ste napravili Srbiji“, kazao je Vučić, na šta su poslanici opozicije uzvratili negodovanjem.

Dok je Vučić krivio bivšu vlast da je 2001. godine oslobodila sadašnjeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija krivičnog gonjenja, pokazavši listu od 1.800 oslobođenih Albanaca, poslanici opozicije prišli su mu sa Poslovnikom u rukama.

12.51 – Obradović: U celosti i bez odlaganja odbaciti „zapadni ultimatum“

Šef poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović, pozvao je predsednika Srbije da u celosti i bez odlaganja odbaci francusko-nemački ultimatum.

„Ne vidimo nijedan razlog zašto bi mi prihvatili ultimatum, ali se izgleda njima žuri“, rekao je Obradović.

Predložio je Vučiću da se na kraju rasprave glasa o zaključku, kojim bi se obavezao da neće potpisati bilo kakav sporazum u kome bi pisalo da će Beograd dozvoliti ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

12.35 – Vučić odgovorio Lazoviću

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovorio je poslaniku Radomiru Lazoviću:

„Ja nemam problem za sve one koji žele da vide plan, pošto sam bio veoma pošten pošto su očekivali da ću da krijem nešto i da ne smem da kažem šta je bilo najteže u tom planu. Možete da dođete da vidite, ja nemam prava da ga objavim“, rekao je Vučić. 

12.27 – Radomir Lazović zatražio da se prekine sednica

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović zatražio je od predsednika Skupštine da prekine sednicu dok se ne dostavi tekst francusko-nemačkog predloga i da se zasedanje nastavi u petak, nakon što poslanici taj predlog razmotre.

„Zašto ste sakrili predlog, zašto ga niko od poslanika nije imao nije imao na uvid“, rekao je Lazović. 

Prema njegovom mišljenju, Vučić je došao na sednicu da javnost zatrpa kvalifikacijama i nevažnim stvarima, i čitavu stvar oko KiM je „isfušario“.

„Zaboravite tu blanko-podršku po koju ste došli“, poručio je Lazović, uz konstataciju da će Vučić u parlamentu da prepričava na kojoj stolici je sedeo u Briselu, i da je „jedini koji nas spasava“, a deset godina vodi politiku ustupaka u pregovorima o Kosovu, samo da bi ostao na vlasti, ocenivši da su zato pregovori tajni.

12.14 – Jahja Ferhatović: Retko ko bi hteo da bude u cipelama predsednika Vučića

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Ferhatović rekao je u Skupštini da bi retko ko hteo danas da bude u „cipelama predsednika Vučića“ s obziom na odgovornost koju nosi povodom pitanja Kosova i Metohije.

„Mora se sesti za pregovarački sto. Zato ćemo mi podržati izveštaj koji vodi ka miru i prosperitetu zemlje“, rekao je Ferhatović.

12.07 – Deo opozicije tokom govora Vučića razvio transparente: Vučiću, izdao si Kosovo

Tokom obraćanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije, deo opozicije je razvio transparente na kojima je pisalo „Vučiću, izdao si Kosovo“, „Ne ultimatumu, ne kapitulaciji“, transparent sa slikom Olivera Ivanovića sa porukom „Odgovaraćete“.

„Svako je želeo da se ovde uslika sa nekim imbecilnim transparentom, na jednom piše ‘izdajnik’, ne znam da li su tu mislili na sebe, kad su ga držali. Držali su transparente sa likom Olivera Ivanovića sa porukom ‘odgovaraćete’. Ja sam svog sina poslao u zatvor kod Olivera Ivanovića i da prenese poruku i da ga pozdravi, i za razliku od vas koji to nosite pomagao i njemu i njegovoj porodici“, kazao je Vučić, posle čega je dobio dug aplauz.

Dodao je da je „laž umesto pristojnosti nečije srednje ime“.

„‘Ne ultimatumu, ne kapitulaciji’ – to mi vi kažete koji ste pustili iz pritvora 1.800 albanskih terorista, to mi vi kažete koji ste ćutali kao zaliveni 2004. kada su nam spaljivali crkve i ubijali narod. Vi pričate o kapitulaciji, pričate čoveku koji se protiv toga sve vreme borio, koji se uvek borio za srpski narod na Kosovu“, poručio je Vučić..

Dodao je da „što se tiče kapitulacije, rekao sam nekoliko puta, znam ja šta je moj posao, i za razliku od drugih koji su uvodili Srbiju u sukobe, moje je da čuvam decu ove zemlje, i to ću da radim“, naveo je.

„Ako dođe do toga – Kosovo u UN ili ne, za mene kao predsednika Ustav je Sveto pismo, kapitulacija i predaja nisu opcija, i znam šta ću da učinim. Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je ustavom zagarantovan, i ne možete da ga skratite, znam šta mi je činiti, jer ne postoji izbor Vučić ili Srbija, Srbija je važna, biću uvek na strani Srbije, Vučić nije važan. Živela Srbija, predaja nije opcija“, uzviknuo je Vučić, nakon čega su usledile ovacije.

11.48 – Vučić: Ako dođe do toga Kosovo u UN – znam šta ću učiniti, Vučić nije važan

„Ako dođe do toga Kosovo u UN ili ne, za mene kao predsednika Ustav je sveto pismo, kapitulacija i predaja nisu opcija, i znam šta ću da učinim“, rekao je Aleksandar Vučić na kraju svog obraćanja u Skupštini Srbije.

„Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je ustavom zagarantovan, znam šta mi je činiti, jer ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Srbija je važna, biću uvek na strani Srbije, Vučić nije važan. Živela Srbija, predaja nije opcija“, poručio je Vučić na kraju obraćanja, posle čega je usledio gromoglasni aplauz poslanika.

Vučić je prethodno poslanicima govorio o nemačko-francuskom predlogu za Kosovo, navodeći da je istina 90 odsto onoga što se pojavilo u javnosti, između ostalog i tačka 4 tog predloga u kojoj se kaže da Srbija neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.

Objašnjavajući zašto nije izbacio napolje diplomatske izaslanike koji su doneli u Srbiju plan za normalizaciju odnosa s Kosovom, Vučić je rekao da ili kažemo nastavljamo razgovore ili kraj.

„Ja sam rekao nastavimo razgovore, ništa nisam potpisao, ali sam smatrao da je važno i zbog mladih kojima su potrebne direktne investicije, fabrike, novi naučni centri, nove softverske kompanije, potrebno je da te ljude zadržimo ovde“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je izgubila 490.000 ljudi zbog niskog nataliteta.

„Trebali sad da kažemo – idemo u izolaciju? Ne mislim da bi nas iko bombardovao, neću nikoga da plašim. Ali da li bismo bili evropska parija, da bili bismo. Niko sa nama ne bi razgovarao, ne bismo imali pristup fondovima“, napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, plate će uskoro preći 1.000 evra, a uz rast preko dva odsto Srbija će prestići i neke zemlje EU što će vratiti ljude nazad u Srbiju.

„Istočna srbija nam je prazna, Beograd nam je suštinski prazan jer se popunjava migracijama, a ne decom koju rađaju Beograđani“, kazao je Vučić.

11.33 – Plan od 10 tačaka

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da će politika Srbije biti da „gotovo na svaki način i po svaku cenu sačuvamo mir i stabilnost, da se uzdržimo i ne odgovaramo na provokacije osim ako imovina i životi ljudi ne budu ugroženi kao 2004. godine“.

„Mir i stabilnost nisu puka parola, to je nešto što vraća i donosi život u Srbiju, što nam omogućava da sačuvamo biološki opstanak našeg naroda“, naglasio je Vučić.

Tačka dva – jeste uporno istrajavanje na formiranju ZSO koja mora da bude pravni i fizički okvir za prava našeg naroda na KiM. „Da ne razmišljamo kako će da zabrane lekove, kako će hrana da dođe, novine i sve drugo“, kazao je Vučić.

Pod tri je bezbednost za Srbe na KiM. Bezbednost za Srbe je deo i tačke mir i stabilnost i tačke o ZSO.

„Bezbednost je da niko ne razmišlja kad pošalje dete u školu, da možemo da se bavimo drugim pitanjima“, istakao je srpski predsednik.

Pod četiri je bolji život za naš narod na KiM. „Mnogo novca ulažemo, mnogo investicija, gotovo 900 miliona evra“, naveo je Vučić.

Pod pet, kaže Vučić, za razliku od onih koji vole da uzvikuju parole, rekao je da će Srbija da razgovara i o najlošijim papirima, jer Srbija nema pravo da ponovi iskustva iz prošlosti.

„Da razgovori, pregovori, koji se tiču o svim ključnim pitanjima, do razgovorima o simbolima, do razgovora o svemu, o tome kako ko da bude zastupljen u brojnim telima“, kaže Vučić.

Pod šest je očuvanje vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

„Nastavićemo da čuvamo vojnu neutralnost, da je štitimo i gradimo armiju. Danas je 15 puta snažnija nego što je bila. Druga stvar je očuvanje našeg samostalnog odlučivanja. Da nam se u te odluke koje samo stalno donosimo ne meše niko ni sa istoka ni sa zapada, da se političke odluke donose samo u Srbiji i nikada van Srbije. Treći deo tačke je poštovanje Ustava Republike Srbije“, napominje Vučić.

Pod sedam – životno važan interes Srbije je da ostanemo na evropskom putu.

„Lažu kada kažu da je 43 odsto ljudi za ostanak na evropskom putu, mnogo je manji procenat. Evropski put znači mnogo stvari za Srbiju, i investicije i standard, i plate i penzije. Očekujemo da do kraja godine prosečna plata pređe 800 evra. Taj put nam je potreban jer danas živimo u drugačijoj realnosti. Mi smo danas okruženi zemljama koje su ili u NATO-u ili je NATO tamo. I na delu naše teritorije je NATO. A gde ćemo da idemo u slučaju sukoba, kako da sačuvamo plate i penzije. Suviše smo truda uložili.“

Pod osam je rast Srbije – zdravstvo, energetika, hrana i vojska.

„Hrane ima sve manje, i ona je nosilac inflacije svuda. Danas imamo samo na deponijama rekordne količine uglja, rekordne količine gasa. Imamo rekordne količine akumulacija, preko 500 gigavat sati. Vojska mora da bude mnogo snažnija i jača. Vojska je sačuvala naš narod na KiM, jer su znali da nećemo da dozvolimo pogrom. Potreban nam je razvoj zdravstva, od novih lekova do kliničkih centara.“

Tačka devet – nastavak razgovora.

„Ja sam rekao da nastavljamo razgovore, ništa nisam potpisao. Smatrao sam da zbog mladih u zemlji, kojoj su potrebne investicije, fabrike, novi naučni centri, kompanije, potrebno je da te ljude zadržimo ovde. Danas Srbija ima zvanično više stanovnika nego Bugarska, verovatno po prvi put“, navodi Vučić.

„Da li bismo bili evropska parija, da bili bismo, potpuno izolovani i sa kojima niko ne bi razgovarao. Ne možete da funkcionišete sami“, napominje Vučić.

Pod 10, imamo program Srbija 2025. i plate će rasti. „Delimično demografske probleme možemo da dodirnemo ako se budemo ponašali na odgovoran način“, ističe Vučić.

Nalazimo se, ističe, u teškom i delikatnom trenutku. „S jedne strane moramo da pomažemo naš narod na KiM, da izbegnemo osudu i vodimo računa o vitalnim interesima“, ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da između ostanka na vlasti i mandatu koji je Ustavom zagarantovan, znam šta mu je činiti.

„Ne postoji izbor Vučić ili Srbija, jer je Vučić uvek na strani Srbije“, kazao je srpski predsednik.

11.05 – Vučić o predlogu: Tačno je ono što se pominje u javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Skupštini Srbije, gde obrazlaže nemačko-francuski predlog za Kosovo, da će ukazati na najlošije tačke francusko-nemačke inicijative i da neće ništa sakriti. On je podsetio na sve krizne situacije na Kosovu koje su prethodile ovoj situaciji, navodeći da je od početka rata u Ukrajini započela ofanziva Prištine sa delom zapadnih savaznika za promenu stanja na terenu na Kosovu.

Vučić je potvrdio da je 90 odsto onoga što je izašlo u javnosti tačno, a da u tački 4 stoji da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

„Protivli se ili ne protivili za Savet Evrope, NATO, EU, oni će imati većinu kada oni to odluče“, kazao je srpski predsednik.

„Mi danas prisustvujemo nekoj vrsti Trećeg svetskog rata koji će biti obimniji i teži nego što je. Kada imamo to u vidu jasno da neki mali ne mogu da imaju toliko slobode kako bi želeli da imaju prostora za dah život i donošenje odluka“, kazao je Vučić.

On je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja slobodno donosi odluke.

„Ipak, kao mali ne možete da imate svoj stav, ne možete ni da se sakrijete pod kamen jer to ne žele da vam dozvole“, rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da upozna poslanike kako smo došli u ovu situaciju. Prema njegovim rečima, od izbijanja rata u Ukrajini započela je ofanziva Prištine sa delom zapadnih savaznika za promenu stanja na terenu, a nasilje se nametnulo kao metoda repavanja problema.

„Od tada, a i pre tooga, imate odvijanje i nemogućnost naših ljudi da učestvuju na referendumu oko ustavno-pravnih pitanja, i uz obećanja Kvinte i EU da će uraditi sve da našem narodu omoguće da učestvuju na izborima, potom uz nemušto saopštenje protivljenja Kurtijevoj odluci da se tako nešto ne dogodi, saopštavaju da izbora neće biti“, rekao je Vučić.

Kaže da su time mislili da će uticati na izborni rezultat u Srbiji „očlekujući nekog drugog na vlasti“.

„Naravno da su Srbi gutali knedle znajući da im se uskraćuju osnovna prava, a onda su krenule gore stavri“, istakao je Vučić.

On je podsetio na brojne napade na Srbe, a kao prve navodi na ljude koji su prevozili lekove i vakcine, potom oduzimanje lekova i robe široke potrošnje. Istovremeno s tim, odvijalo se „brutalno kršenje“ Briselskog sporazuma i njegovih aneksa, ukazao je Vučić.

Vučić je podsetio i na brojne druge incidente i dokazak specijalnih jedinica Kosovske policije na sever, dok se „kuvalo i kuvalo kod našeg naroda“.

„Onda su nastavili sa izmišljanjem problema oko ličnih karata. Rešili smo taj problem, omogućavali smo slobodu kretanja. Onda su rekli u Briselu – ne brinite izvršićemo pritisak na Kurtija, mora da popusti oko tablica. Kurti uz nečiju podršku nije želeo da popusti i onda smo došli u krizu“, rekao je Vučić.

Dodaje da je kosovski premijer u Berlinu saopštio da Kosovo nikada neće formirati ZSO, a da srpski policajci nisu hteli da sprovode protivustavne odluke, kada dolazi do smene Nenada Đurića.

„Tada dolazi do sloma u glavama ljudi, koji su slušali svoju državu znajući koliko nam je potreban mir“, rekao je Vučić.

On je podsetio na događaje koji su potom usledili: izlazak Srba iz institucija, raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova, pa potom njihovo odlaganje, dolazak specijalaca u četiri opštine na severu i na kraju podizanje barikada.

„Njihova jedina namera je da izazovu ratni sukob, da nas predstave kao agresora“, rekao je Vučić.

Govoreći o barikadama, srpski predsednik je pokazao na prisutne u skupštinskoj sali, navodeći da su tu neki od ljudi koji su vodili barikade.

„Jedan mali deo zapadnog sveta ih je čuo i za nijansu više oni preko okeana, nego ovi iz Evrope… U svim depešama, aktima razgovorima, od Brisela, Berlina, pa nadalje Srbija i Vučić su podigli barikade, oni hoće da napadnu nezavisno Kosovo“, kazao je Vučić, dodajući da je prištinski režim želeo da pokaže da je Srbija zlo kojoj mora da se stane na kraj.

Ističe da su mu bili najteži sastanci sa predstavnicma naroda u Raški, za koje kaže da su bili spremni da izginu, ali da se ne sklanaju sa barikada.

„Molio sam da odustanu, molio sam da odu sa barikada jer sam želo da njihove živote sačuvam. Znam koliko su hrabri. To su bile dramtične noći, gradovi prelazili iz ruke u ruku, kao u filmovima. Pokušao sam i mislim da je dobro, iako najveći broj njih ovde na balkonu nisu srećni da sam učinio dobar posao za njih da ih sačuvam od sukoba“, rekao je Vučić.

Dodaje da je potom usledila ruska konrtraofanziva u Ukrajini i postaje jasno da nema lakog rešenja ukrajinskog problema i na zapadu.

„Postaje očigledno na samitu u Tirani gde sam bio izložen žestokim napadima na koje sam odgovorio odlučno srpski onako kako priliči predstavniku građana Srbije.“

„U sepetembru posle toga dobijamo francusko-nemačku inicjativu, 4. decembra prošle godine dobijamo nešto izmenjeni papir i on 13 . decembra postaje neformalni okvir, neformalni deo pregovaračkog okvira za Srbiju u okviru pristupanja EU. Mi smo već na septembarski predlog poslali naš non-pejper, poslali sve sa čim smo saglasni, sve sa čim nismo. Kakav je put ka normalizaciji koju želimo. Želimo da naši ljudi ne stradaju“, istakao je Vučić.

10.29 – Neću ništa da krijem

Govoreći na početku sednice, Vučić je rekao da će „ukazati na sve najlošije tačke francusko-nemačke inicijative“.
 
„I ništa neću da sakrijem, govoriću o najtežim tačkama za Srbiju. Važno je da ljudi znaju šta je to sa čime se suočavamo“, rekao je.
 
„Mi danas prisustvujemo nekoj vrsti Trećeg svetskog rata koji će biti obimniji i teži nego što je. Kad imamo to u vidu jasno da neki mali ne mogu da imaju toliko slobode kako bi želeli da imaju prostora za dah život i donošenje odluka. Jedna smo od retkih zemalja koja slobodno donosi odluke“, rekao je.
 
„Ponosan sam na takvu Srbiju, ali moramo da razumemo da danas u Srbiji mi najslobodnije možemo da vidimo šta misle jedna i druga strana u tom ratu. U drugim zemljama postoji cenzura, ne postoji dve strane, postoji jedna ili druga“, dodao je.

10.26 – Dveri, Nada i Zavetnici: „Ne kapitulaciji“, „Vučić nije Srbija“

Poslanici Dveri, Nade i Zavetnika u Skupštini Srbije gde Aleksandar Vučić govori o francusko-nemačkom poredlogu za Kosovu uputili su poruku, koja je ispisana i na transparentu – „NE kapitulaciji“. Oni su slične poruke imali i na konferenciji za medije koja je održana pre početka sednice. Kažu da su bili predmet napada pojedinih tabloida bliskih vlasti gde su optuživani da će u Skupštini izazvati nasilje, rekavši da ako do bilo kakvog incidenta dođe neće biti oni odgovorni već Vučić i vladajuća stranka.2

Rekli su i da su tu da brane Ustav Srbije, da su državotvorne partije, te da, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, Vučić nije Srbija i da ako bi ponovo bili raspisani izbori on ne bi dobio podršku građana koji većinski smatraju da ne bi odsutali od Ustava Srbije i Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

„Današnja sednica treba da pokaže da li će Aleksandar Vučić da krene putem Vuka Draškovića ili će kao predsednik ostati veran predsedničkoj zakletvi datoj na Jevanđelju i Ustavu Srbije – da će svim snagama braniti suverenitet i teritorijalnu celinu Srbije, uključujući i Kosovo“, rekao je Obradović.

Dodao je da su sve poslaničke grupe – i Dveri i Nada i Zavetnici tražili uvid u tekst francusko-nemačkog sporazuma o KiM, ali da do ovog trenutka narodnim poslanicima u Skupštini nije stigao na uvid tekst tog predloga „odnosno novog zapadnog ultimatuma Srbiji“. „I to je naveća prevara koju aktuelna vlast sprema za skupštinsku sednicu“, kaže Obradović.

Jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović izjavio je da predsednik države, time što je izjavio da je spreman da sporazum francusko-nemački potpiše uz malu korekciju, a ako je tačno što su mediji preneli, u tom sporazumu nema ništa što može da se prihvati jer nas neminovno vodi u nezavisnost Kosova. „Jedini izlaz vidimo da se raspišu izbori za predsednika države jer smatramo da ni njegovi glasači nisu glasali za tu novu politiku, on je time izgubio legitimitet“, kaže Mihailović.

Milica Đurđević Stamenkovski iz „Zavetnika“ kaže da kao deo državotvorne opozicije, po pitanju KiM, odbrane našeg suverenita i teritorijalnog integriteta, vitalnih državnih interesa, od danas četiri političke stranke, tri poslanička kluba će nastupati kao jedan.

„To je naša odgovornost prema pola miliona građana koji su nam dali podršku na izborima, i dužnost prema svima koji se protive, a to je ogromna većina, potpisivanju nemačko-francuskog ultimatuma“, kaže Đurđević Stamenkovski.

I lider Novog DSS-a Miloš Jovanović oštro je kritikovao Vučića. On kaže da je francusko-nemački predlog za Kosovo u stvari predlog sporazuma Evrope i SAD kojim se zahteva da Srbija prizna secesiju južne pokrajine, da se odrekne svega i prihvati predaju. „Aleksandar Vučić, još uvek predsednik izjavio je da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporzuma, kojim će Srbija prihvatiti secesiju južne pokrajine. Ovim je Vučić pokazao definitvno kojim putem je krenuo, a krenuo je najotvornije putem evroatlantskih integracija, jer je to glavni ishod naše poredaje“, rekao je Jovanović.

10.23 – Aplauz većine predsedniku Vučiću

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu počela je danas aplauzom parlamentarne većine predsednku Srbije Aleksandru Vučiću koji, na poziv predsednika parlamenta prisustvuije zasedanju.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić najavio je da sednici prisustvuje i direktor Kncelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predstavnici Srba sa Kosova.

Orlić je ranije danas izjavio da u parlamentu neće biti reči o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, rekavši da to nije zvaničan dokument i da ima status „non-pejper“.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić konstatovao je da sednici prisustvuju 192 narodna poslanika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.