Zajednička deklaracija opština na severu KiM: Izlazak iz kosovskih institucija ako ne bude kompromisnog rešenja, najhitnije formirati ZSO

(Vest je ažurirana) Izlazak iz kosovskih institucija ako ne bude kompromisnog rešenja, najhitnije formiranje Zajednice srpskih opština - deo je zaključaka ...
Image

U nastavku prenosimo tekst deklaracije: 

Na zajedničkoj sednici skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, održanoj dana 24. avgusta 2022. godine razmatrana je političko-bezbednosna situacija pre svega u odnosu na jednostrane poteze centralnih vlasti iz Prištine kojima se ugrožavaju osnovna ljudska i politička prava srpskog naroda, permanentno krši Briselski sporazum, onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština, krše svi postignuti sporazumi, ugrožava mir i spokojstvo građana institucionalnim nasiljem, montiranim istragama i sudskim procesima, konstantnim upadima do zuba naoružanih specijalnih jedinica Prištine, prebijanjem i ranjavanjem građana srpske nacionalnosti, zabranom glasanja i izjašnjavanja na referendumu, onemogućavanjem pružanja zdravstvene nege oduzimanjem lekova, zaplenom sanitetskih vozila, sprečavanjem procesa vakcinacije građana, onemogućavanjem slobode kretanje, uništavanjem seoskih puteva, namerom oduzimanja ličnih dokumenata, sprečavanjem sportskih događaja i manifestacija, a svesni da je pitanje registarskih tablica i ulazno-izlaznog dokumenta samo početak jačeg pritiska na srpski narod sa ciljem proterivanja Srbija i Srba sa ovih prostora, odbornici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok donose sledeće zaključke:

1. U ime građana naših opština pružamo punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih 7 dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti. 

2. Zahtevamo da se najhitnije i bez ikakvih odlaganja formira Zajednica srpskih opština onako kako je definisana sporazumima u Briselu (iz 2013. i 2015. godine), jer je to potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila naša kolektivna prava. Prošlo je skoro desete godina i naš narod ne prihvata bilo kakvo odlaganje ovog procesa, čiji je garant Evropska unija. 

3. Pozivamo KFOR i ostale međunarodne institucije da u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine koja nastoji da nasilje koristi kao sredstvo političke borbe za rešavanje otvorenih pitanja. Glavni izvor nestabilnosti na severu dolazi iz pravca Prištine, a jedan od njih je dolazak specijalnih policijskih jedinica u koje srpski narod nema poverenja. Pozivamo komandu misije KFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane antisrpske mere. 

4. Pozivamo naše sugrađane da ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata, jer to nije u skladu sa dogovorima u Briselu, štaviše ovo pitanje Priština koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima. 

5. Mi, politički predstavnici ćemo kao i do sada uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir, i njihova prava na život dostojan čoveka. Uveravamo građane da smo od našeg predsednika Aleksandra Vučića dobila jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom našeg naroda, i da srpski narod neće biti sam u ovim teškim i izazovnim vremenima.

6. U slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, mi, srpski politički predstavnici, zajedno sa svim našim sunarodnicima započećemo proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje briselski proces. 

Deklaraciju su potpisali predsedavajući Skupština opština na severu Kosova. 

Sednica opština na severu KiM je počela u podne, u Zvečanu, sa jednom temom – političko-bezbednosna situacija. Radni deo sednice bio je zatvoren za javnost.

Sednicom je predsedavao predsednik SO Zvečan, Srđan Milosavljević, a prisutno je bilo 62 odbornika. 

Sednici osim gradonačelnika i odbornika opština na severu prisustvovali su i pojedini poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini i drugi zvaničnici ove stranke, predstavnici Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, kao i komandiri Kosovske policije za region severa.  

Prisutan je bio i veliki broj medija, a prisustvovali su i predstavnici pojedinih međunarodnih organizacija kao što je OEBS i UNMIK.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.