Počelo suđenje Šalji: Negirao zločine OVK, tvrdi da su izmišljeni

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja (Pjeter Shala), optužen za zločine nad pritvorenicima u albanskom gradu Kukešu 1999, tvrdio je na početku suđenja pred specijalnim kosovskim sudom ...
Image

„Razumeo sam, ali ne prihvatam ništa, jer je izmišljeno. Sve je izmišljeno“, rekao je Šalja na pitanje predsedavajuće sudije Mapi Feld Folje da li je razumeo navode optužnice koja mu je pročitana.

U nastavku procesa, uvodnu reč daje vršilac dužnosti glavnog tužioca Aleks Vajting.

Šalja (54) je u četiri tačke optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistva počinjena između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu. Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

„Fabrika metala u Kukešu služila je za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su saradjivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom ili da nisu podržavale OVK. Zločine iz ove optužnice počinili su izvesni pripadnici OVK nad pritvorenim osobama. Žrtve ovih zločina bile su državljani SRJ i nisu učestvovale u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici „optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK“, može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Radi zaštite identiteta, imena žrtava i većina detalja o zločinima izostavljeni su iz javnosti dostupne verzije optužnice.

Šalja je optužen kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo „ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika“.

Kao Šaljini saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni Sabit Geci i Đemšit Krasnići i drugi neimenovani pripadnici OVK.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pritvorenike su držali „pod nehumanim uslovima“, bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege.

Šalja i saučesnici redovno su „napadali pritvorenike fizički – prebijanjem raznim predmetima – i psihološki – pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznuđivanjem izjava i priznanja“.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020. Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti. U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen. Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“.

Šalji će suditi raspravno veće kojim će predsedavati Mapi Feld Folja iz Holandije. Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.