Počeo „Medimus“

Izložbom slika sa prethodnih festivala, u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu, sinoć je počeo sedmi po redu festival „Medimus“.
Image

Srednjovekovni festival muzike „Medimus“, ove godine posvećen je Svetom kralju Stefanu Dečanskom.

Na prvo veče otvaranja bilo je prisutno oko stotinak građana koji su bili znatiželjni i sa nestrpljenjem očekivali početak festivala.

Ovogodišnji program Medimusa otvorio je direktor Doma kluture „Gračanica“ Živojin Rakočević, koji je rekao da umetnost uvek nađe životni put.

„Na ovim fotografijama se zvuk, kamen i duh Prizrena pretvaraju u jedinstvenu sliku koja govori da umetnost nikada nije na gubitku, ona uvek nađe životni put. Ne zna se ko je veći stvaralac – zaboravljena starica na zidinama hrama Svetog Spasa ili svetski zaboravljeni muzičar koji, izgleda, samo na nju izvodi svoju kompoziciju„, rekao je na otvaranju ovog festivala Živojin Rakočević.

Slikar El Gvojs koji je autor izloženih slika rekao je da ton vredi više od hiljadu slika.

„Uhvatim se ukoštac da jedan mnogo superiorniji svet praktično na vrhu univerzuma pokušam da iznesem pred vas i predstavim jednim mnogo inferiornijim kao što je vizuelni – fotografijom. Slika vredi hiljadu reči, a ton vredi hiljadu slika, ako to znamo i ako smo svesni toga više ćemo poštovati i doživljatati zon, muziku i harmoniju tonova i zvukova“, rekao je El Gvojsa.

Festival će trajati i danas. Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.