Politički i institucionalni predstavnici Srba sa severa napuštaju kosovske institucije

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, saopštio je nakon sastanka u Zvečanu, da Srbi sa severa Kosova napuštaju kosovske institucije sve do trenutka dok Priština ne počne da ...
Image

Odluke su pozdravljene gromoglasnim aplauzom, a službenici Kosovske policije regiona Sever skinuli su svoje uniforme.

13.19 – Šef regionalne operative Mitrovica-Sever, kapetan Aleksandar Filipović, ostavku je podneo u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku „Dosta je bilo“.

13.17 – Gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović, dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika opština na severu Kosova i odbornika skupština opština.

13.15 – Sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta u Prištini, Nikola Kabašić, kazao je da podnosi ostavke u ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici i administrativnih radnika.

13.13 – Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, saopštio je da srpski poslanici u kosovskoj skupštini podnose neopozive ostavke.

13.11 – Rakić: Srbi sa severa Kosova napuštaju kosovske institucije

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, pozvao je Prištinu da se „vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, briselskog sporazuma i svih ostalih akata koji su zaključeni u okviru dijaloga koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje Evropske unije.“

Istakao je da je „srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen neprestanom teroru institucija u Prištini“.

„Kršenje slobode kretanja, upadi specijalnih jedinica Kosovske policije na sever, izgradnja četiri nelegalne policijske baze u zelenoj zoni i na privatnoj imovini naših građana, etnički motivisani sudski progoni zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrana prava glasa na srpskim izborima i referendumu, pokušaji izazivanja humanitarne katastrofe, uskraćivanje vakcinacije i snabdevanjem lekovima, praćeno je svakodnevnim napadima na srpski narod i svetinje na KiM“, poručio je Rakić.

Rakić je rekao da su Srbi odlučili da napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri opštine na severu Kosova, uključujući pravosuđe i policiju, kako bi „ispoštovali međunarodno javno pravo i odbranili briselski sporazum“.

„Ova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume potpisane u Briselu, dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji vozila, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim i svim ostalim sporazumima zaključenim u Briselu“, istakao je.

Srbi sa Kosova i Metohije ne prete nikome, već se trude da sačuvaju mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstvo, opstanak i ostanak na svojim ognjištima, rekao je Rakić.

13.00 – Završen sastanak srpskih političkih i predstavnika kosovskih institucija na severu

Završen je sastanak čelnika Srpske liste, poslanika u kosovskoj skupštini, gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, predstavnika Kosovske policije i prištinskih institucija na severu. Najavljeno je da će na ovom sastanku biti doneta odluka da li će Srbi napustiti kosovske institucije.

Sastanak je bio zatvorenog tipa, a po završetku istog o donetim zaključcima obaveštena je javnost.

Prisutan je veliki broj novinarskih ekipa iz centralne Srbije i sa Kosova, koje izveštavaju na srpskom i albanskom jeziku.

Sastanak se održava u sali Opštine Zvečan, usled odluka prištinske vlade u vezi sa registarskim tablicama i suspenzijom komandira Kosovske policije za region Sever, Nenada Đurića.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, incijator ovog sastanka, izjavio je juče na vanrednoj konferenciji za medije da “suspenzija komandira Đurića predstavlja uništenje briselskog sporazuma”.

Rakić je ujedno za sutra najavio i početak mirnih protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici, uz ogradu da ne zna u šta to može da se pretvori.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.