12:19, 01.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Počeo upis učenika u prvi razred; Ove godine na KiM blizu 1.400 prvakaUpis đaka prvaka za školsku 2021/2022. godinu na KiM počeo je danas i zvanično traje do 31. maja, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Republike Srbije, Jasmina Dedić. Međutim, ukoliko roditelji iz opravdanih razloga nisu u ovom periodu upisali decu, to je moguće uraditi do 31. avgusta.

poceo-upis-ucenika-u-prvi-razred-ove-godine-na-kim-blizu-1400-prvaka

Radio Kontakt Plus

Prema rečima načelnice školske uprave, na KiM se očekuje upis blizu 1.400 prvaka. 

“Poželela bih da u sledećoj školskoj godini redovno pohađamo nastavu, da đaci prvaci osete taj prvi korak u školi na pravi način, kao i pre epidemije”, poručila je Jasmina Dedić.

U Kosovskoj Mitrovici 175 predškolaca ove godine upisaće se u dve centralne osnovne škole, izjavio je za Radio Kontakt Plus, direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, Milorad Jovanović.

“U dogovoru sa direktorom Osnovne škole ‘Branko Radičević’, a poštujući rejonizaciju koju je propisala lokalna samouprava, mi smo decu podelili po ulicama i rejonima, tako da očekujemo da tu neće biti nikakvih problema i da će sva deca moći da se upišu nesmetano”, kaže Jovanović.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske 2021/2022. godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. To znači da se u prvi razred upisuju sva deca rođena od 1. marta 2014. godine do 28. februara 2015. 

“Postoji opcija za decu koja su psihofizički stasala da se mogu prevremeno upisati u školu. To važi za one koji su rođeni u periodu od 1. marta do 1. septembra 2015. godine”, dodaje Jovanović.

I u OŠ „Branko Radičević“ sve je spremno za upis prvaka. Obe škole imaju ukupno sedam odeljenja predviđenih za prvake - OŠ “Sveti Sava” četiri, a “Branko Radičević” tri. 

“Na naše veliko zadovoljstvo, u Predškolskoj ustanovi ‘Danica Jaramaz’ ima dovoljno učenika, tako da mogu da se zadovolje potrebe i jedne i druge škole. Ove godine OŠ ‘Sveti Sava’ upisuje četiri odeljenja, ‘Branko Radičević’ tri, tako da mislim da tu neće biti nikakvih problema, zato što je sada saradnja između ove dve škole na jednom visokom nivou. Takođe, ove dve škole imaju apsolutno sve uslove koji su potrebni”, ističe direktor OŠ “Branko Radičević”, Ivan Zaporožac.

Obe škole imaju produženi boravak, tako da se roditelji odmah izjašnjavaju, ukoliko su zainteresovani za ovu opciju. 

“Imamo dve grupe produženog boravka, jedna prvi, druga drugi razred, a takođe ne stajemo na put onim roditeljima starijih učenika, pa u produženi boravak primamo i učenike trećeg i četvrtog razreda kako bismo pomogli i našim učenicima i roditeljima”, poručuje Zaporožac.

Od dokumenata za upis u prvi razred, potreban je izvod iz matične knjige rođenih (overen ili fotokopija), lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju deteta i potvrda o obavljenoj vakcinaciji, i na kraju, potrebno je da roditelji naknadno donesu uverenje predškolske ustanove da su deca pohađala pripremni predškolski program.


Tagovi: ObrazovanjeŠkolaKosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije