Početak suđenja Šalji 21. februara

Početak suđenja Pjetru Šalji pred Specijalizovanim većima Kosova zakazan je za 21. februar. 
Image

Predsedavajući sudija 21. februara proglasiće početak suđenja, naložiti da se optuženom pročitaju optužbe, obavestiti ga o određenim pravima i obavezama, pitati da li je razumeo optužnicu i da li želi da potvrdi svoje ranije izjašnjenje da nije kriv, a uvodna izlaganja će se nastaviti 22. februara, asaopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi, nakon toga će Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i odbrana imati svako po dva sata za uvodno izlaganje. 

Sednice će biti javne i moći će da se prate na internet stranici Specijalizovanih veća na albanskom, srpskom i engleskom, sa odloženim emitovanjem od 45 minuta, ili iz galerije za posetioce u zgradi suda. 

U saopštenju se navodi da je osam lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku. Prijavljivanje za dobijanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku i dalje je u toku. 

„Lica koja mogu da dokažu da su pretrpela telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao neposrednu posledicu krivičnog dela navedenog u korigovanoj potvrđenoj optužnici još mogu da se prijave za učešće u postupku. To mogu da budu lica koja su neposredno pretrpela štetu, kao i lica koja su posredno pretrpela štetu jer su, na primer, bila u bliskom ličnom odnosu sa direktnom žrtvom koja je lišena života ili pretrpela povredu“, poručuju iz Specijalizovanih veća Kosova.

Optužnica protiv Pjetera Šalje potvrđena je 12. juna 2020, a korigovana potvrđena optužnica zavedena je 1. novembra 2021. godine. 

Šalja je uhapšen u Belgiji 16. marta 2021. i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća 15. aprila 2021. godine. 

On se sumnjiči za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. godine i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu u Albaniji u fabrici koju je navodno koristila nekadašnja OVK. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.