18:42, 10.04.2020Izvor: Anadolu Agency / Radio Kontakt Plus

Podignuta optužnica zbog zloupotrebe dužnosti protiv 19 lica, među kojima su i bivši ministriKosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv 19 lica, među kojima su i bivši ministri u kosovskoj Vladi, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom privatizacije javnih preduzeća, prenosi Anadolu Agency (AA). Srpska lista zatražila momentalno razrešenje direktora Kancelarije za zajednice Nenada Rašića.

podignuta-optuznica-zbog-zloupotrebe-duznosti-protiv-19-lica-medu-kojima-su-i-bivsi-ministri

Foto: Koha

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da su optužnice podignute protiv osoba sa inicijalima B.B, F.H, M.K, D.G, N.R, A.Đ, A.Đ, F.C, M.R, A.N, F.K , I.I, G.J, G.Š, N.H, A.A, B.H, K.B i L.F, za krivično delo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, prema Krivičnom zakoniku Kosova.

Specijalno tužilaštvo izveštava da su optuženi B.B. koji je bio predsednik vladinog Odbora za privatizaciju,  M.K, N.R, D.G. i L.F, članovi tog Odbora u svojstvu službenih lica, prekoračili svoje nadležnosti i postupali u suprotnosti sa njihovim dužnostima “s ciljem omogućavanja sticanja materijalne koristi i dobara drugoj osobi, te nanošenja štete drugom licu”.

Oni su, 8. maja 2013. godine, jednoglasno izglasali, da se hidroelektrane koje proizvode električnu energiju, kao što su hidroelektrane Lumbard, Burim, Radavc i Dikance, transformišu u Kompaniju za distribuciju i snabdevanje električnom energijom na Kosovu (KKDFE), a potom privatizuju od strane kompanije "Limak- Calik".

Iako su u saopštenju navedeni samo inicijali, poznato je da je reč o bivšim ministrima Besimu Bećaju, Mimozi Kusari, Nenadu Rašiću i Dardanu Gašiju, koji su bili u vladinom Odboru za privatizaciju.

Takođe, istog dana, potpisan je ugovor za uvoz, transfer, isporuku i naplatu dugovanja. 

Potpisivanjem ovih sporazuma, završen je proces privatizacije KKDFE, uprkos činjenici da isti ne bi trebalo da bude prenesen i privatizovan, jer je takva akcija zabranjena pravnim osnovama.

U saopštenju se ističe, da je Zakonom o regulatornom telu za električnu energiju, ista imovina bila pod koncesijom i preporuka je bila da ostane unutar Kosovske elektroenergetske kompanije (KEK), a tim akcijama, iste su oštetile interese KEK-a, kao i akcionara - kosovsku Vladu, konkretno, samo na ime mesečne zakupnine za preostali period koncesije u vrednosti od 1.054.000 eura, jer je tu sumu trebao da se plati KEK, a ne privatizujuća kompanija, kao i nakon završetka koncesije, ista je ostala u vlasništvu privatizujuće kompanije.

Drugi neposredni uzrok štete je, navode iz Specijalnog tužilaštva, vrednost od 12.628.166,41 evra, uložen u hidroelektrane, što ne uključuje vrednost imovine pre koncesije, jer KEK nije uradio registraciju i nije prikazao vrednost imovine pre privatizacije, već je privatizacija izvršena u skladu sa vrednostma i imovine zasnovanim na popisu iz 2003. godine.

Ovim radnjama okrivljeni, u saizvršilaštvu, počinili su krivično delo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, piše u saopštenju. 

Ostali optuženi su kao visoki zvaničnici KEK-a, Upravnog odbora Kancelarije regulatornog tela električne energije, upravnog odbora KEK-a i Upravnog odbora KKDFE-a, takođe, prekoračili svoja ovlašćenja s ciljem omogućavanja sticanja materijalne koristi i dobara drugoj osobi, te nanošenja štete drugom licu.

Srpska lista traži momentalno razrešenje direktora Kancelarije za zajednice Nenada Rašića

Predstavnici Srpske liste zatražili su danas momentalno razrešenje Nenada Rašića sa pozicije direktora Kancelarije za zajednice u kosovskoj vladi, navedeno je u saopštenju dostavljenom Kontakt Plus radiju.

Foto: Radio Kontakt Plus

U saopštenju se ističe, da današnje podnošenje optužnice od strane Specijalnog tužilaštva Kosova protiv Nenada Rašića, a u vezi sa krivičnim delom zloupotrebe službenog položaja i sumnje u korupciju, zahteva najhitnije reagovanje nadležnih institucija, "a posebno razrešenog premijera Aljbina Kurtija, koji je u svojim političkim porukama više puta govorio, kako nikada neće dozvoliti da u njegovom kabinetu budu ljudi koji se sumnjiče za korupciju, niti da će takve ikada imenovati na bilo koju funkciju".

“Ovo je prilika da gospodin Kurti na delu, pri kraju svog mandata, pokaže doslednost u svojim političkim stavovima, te smenom Nenada Rašića delimično ispravi nepravdu koju je naneo srpskom narodu,imenujući na mesto direktora Kancelarije za zajednice Nenada Rašića koji nema nikakav legitimitet za tu funkciju, posebno imajući u vidu da je Rašić osvojio svega 0.08% glasova, čime je od glasovima srpskog naroda na izborima politički poražen”, navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste podsećaju, da je ova stranka glasala za obaranje Kurtijeve Vlade baš zbog činjenice da “njegova Vlada nije pokazala poštovanje legitimnim predstavnicima koje je srpski narod izabrao na izborima da se bori za njegove interese i štiti ih u institucijama”.


 


Tagovi: Specijalni sudSrpska listaKorupcijaNenad Rašić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije