„Podizanje borbene gotovosti srpske vojske i policije je odgovor na neposrednu ratnu pretnju“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je za RTS da je stavljanje srpske vojske i policije u najviši stepen borbene gotovosti odgovor Srbije na neposrednu ratnu ...
Image

Petković je ponovio da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, doneo odluku o stavljanju vojske i specijalne jedinice policije u najviši stepen borbene gotovosti.

„To je naš odgovor na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što čini Priština da bi izvršila udar na sever Kosova. Priština je podigla na najviši stepen borbenu gotovost Kosovskih bezbednosnih snaga, pripremajući te jedinice, duge cevi i oklopna vozila sa namerom da napadnu naše žene, stare, decu i muškarce koji na barikadama brane pravo na goli život“, naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, dogorelo je do noktiju.

„Činimo zaista sve da sačuvamo mir. Kada govorimo o odnosima Beograda i Prištine, imate Aljbina Kurtija koji je izjavio da je pitanje dana kada će ukloniti barikade, direktno preti ubijanjem Srba. Želi da stvori novi narativ da je udar na sever Kosova oslobađanje tog područja od nekih kriminalaca, a to su naše majke, lekari, profesori, studenti… Taj narod dostojanstveno na barikadama brani svoje pravo da ostane na Kosovu i Metohiji. Videli ste veličanstven skup u Rudaru, gde je bilo više od 10.000 Srba. Nema ko da čuje njihov glas u Evropi da su obespravljeni, da se više od deset godina ne formira ZSO, da im se ukida pravo glasa, da im se zabranjuje vakcinacija“, kazao je Petković.

Zna se operativni plan Prištine

Napominje da srpske službe bezbednosti ozbiljno rade svoj posao, da se zna gotovo svaki korak Prištine i njen operativni plan.

„Pogrom i 'Oluja' se više nikada neće desiti. Važno je da naš narod zna da iza sebe ima državu Srbiju, spremnu da zaštiti živote ljudi koji nikome ne smetaju. Kažu u Prištini da se sloboda kretanja ugrožava. A recite nam kojim Albancima se ugrožava sloboda kretanja“, upitao je Petković.

Poručio je Evropskoj uniji da umesto što pominje barikade, učini sve da natera Prištinu da odustane od suludih odluka udara na sever Kosova.

„Trebalo je da nateraju Prištinu da se formira ZSO, a ne da čekamo deset godina“, rekao je Petković.

Naveo je da je strašno to da se poglavaru SPC zabranjuje ulazak na Kosovo i Metohiju.

„Patrijarh je čovek mira koji propoveda ljubav. Kako je moguće da je Kurti zabranio patrijarhu srpskom odlazak na KiM, iako je poseta najavljena u skladu s procedurama na vreme? Iz Prištine je došlo sramno objašnjenje da ja razlog zaustavljanja da se prethodno ogradi od srpskog naroda i barikada. Aljbin Kurti bi da menja vekovne kanone, da bude gospodar života i smrti“, kazao je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.