12:04, 20.10.2019Izvor: Lajmi, Tanjug, RTS

Podizanje prvih optužnica za zločine OVK - pitanje nedeljaSpecijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu do sada je saslušalo više od 100 osumnjičenih i preko 800 svedoka, a prve optužnice bi mogle da budu podignute narednih nedelja, objavio je prištinski "Ljajmi".

podizanje-prvih-optuznica-za-zlocine-ovk-pitanje-nedelja

lajmi.net

Navodi se da, iako je prošlo godinu i po dana od kada je tužilaštvo započelo saslušavanje osumnjičenih i svedoka, još nije podignuta nijedna optužnica.

Portparol Specijalnog tužilaštva za zločine OVK u Hagu, Kristofer Benet, rekao je za Ljajmi da tužilaštvo sprovodi istražne radnje i da ne može da govori o datumu podizanja optužnica.

Međutim, predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati, rekao je "da bi prve optužnice mogle da budu podignute ovog meseca, jer su istražne radnje već pri kraju".

Advokat Tom Gaši izjavio je za Ljajmi da je podizanje prvih optužnica - pitanje nedelja.

"Kancelarija specijalnog tužioca je jedina institucija koja može tačno da zna da li su optužnice podnete Specijalnom sudu u Hagu ili ne. Prema zakonskim odredbama, ni Specijalno tužilaštvo ni Specijalni sud nemaju zakonsku obavezu da o tome obaveštavaju javnost", rekao je Gaši.

"Naravno da će biti optužnica, ovo se neće odlagati u nedogled. Prošlo je tri godine od formiranja Specijalnog suda, a više od godinu i po dana od kako je u potpunosti operativan sa svom pravnom infrastrukturom. Znamo da je do sada saslušano više od 100 osumnjičenih i preko 800 svedoka", rekao je Gaši.

Prema njegovim rečima, čak i ako počinju hapšenja, na Kosovu ne može doći do destabilizacije.

Ljajmi je preneo i da je Specijalni sud objavio listu akreditovanih advokata, žrtava i optuženih u postupku pred ovim sudom.

Lista sadrži oko 164 imena pravnika sa Kosova, iz Srbije, Malezije, Holandije, Ukrajine, SAD, Italije, Slovenije, Novog Zelanda i Mađarske.
 


Tagovi: KosovoSpecijalni sudOVK

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020


Najnovije