Podkast sa Raifom Ademijem: Uticaj politike na medije, jezička ravnopravnost, finansijska nezavisnost…

Image

„Susrećem se često sa novinarima koji imaju veliko iskustvo. Svi mediji u Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu su pod političkim uticajem. Novinari treba da budu nezavisniji, neutralniji, što se tiče politike“, kazao je Ademi.

„Ne možemo da dobijemo puno reklama, jer nema dovoljno kompanija. Na radiju se reklamira nešto malo firmi iz albanske zajednice, imamo i lokalna obaveštenja koja plaćaju građani, ali od toga radio ne može da funkcioniše“, dodao je on.

„Mi dole u Prizrenu, osim srpskog i albanskog koristimo i bosanski i turski jezik, a mislim da je od skoro u upotrebi i romski. Prevoda ima ponekad, jer ne može da postigne sve jedan prevodilac. Zaposlena su samo dva prevodioca u opštini Prizren, koja ima preko sto hiljada stanovnika. Već dvadeset godina ne mogu da pratim skupštinu, da stavim slušalice i da napravim izveštaj kako treba“, požalio se Ademi.

„Do sada nisam čuo da je novinar koji je napisao lažnu vest za istu optužen… Jednostavno, ne radi ni sudstvo kako treba“, tvrdi Ademi.

„Radio ne izlazi nikada iz mode. Uz radio možeš da obavljaš svakodnevne aktivnosti“, poručio je.

Radio Astra postoji pune 22 godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.