Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Podržavam odluku Srba na severu da napuste kosovske institucije“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je da podržava odluku Srba na severu da napuste kosovske institucije.
Image

Petković je rekao „država Srbija naš narod na Kosovu i Metohiji nikada neće ostaviti na cedilu, već će predano nastaviti da vodi računa i brigu o njemu u svakom trenutku“.

„Jasno iskazana namera da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu, pokazala je da je mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i gaženje svih briselskih sporazuma – jedini mogući odgovor“, naveo je Petković.

Dodao je da je „Aljbin Kurti sistemski primenjivao institucionalno nasilje prema srpskom narodu na Kosovu“.

„To što smo sve vreme međunarodnoj javnosti ukazivali na kršenje osnovnih ljudskih prava Srba od strane vlasti u Prištini, nažalost nije sprečilo Kurtija da na svoje nezakonite i jednostrane poteze, odgovori novim još gorim potezima, poput protivzakonite smene Nenada Đurića, direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever. Brutalnom smenom Đurića, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Kurti je do potpunog besmisla doveo proces normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vreme insistira“, naveo je Petković.

Dodao je da su „Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji pokazali odlučnost da jedinstveno i snažno brane svoje pravo na ljudsko dostojanstvo, ne ugrožavajući nikoga, već samo štiteći ono što im pripada prema svim aktima međunarodnog prava“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.