Pojačano prisustvo Kosovske policije na severu Kosova, u Mitrovici redovna policija u pojedinim delovima grada

Kosovska policija pojačala je svoje prisustvo na severu Kosova - saopštio je večeras kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. Kako Radio Kontakt Plus saznaje, pripadnici ...
Image

Pojedini mediji objavili su večeras snimak ulaska pripadnika Kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice, navodeći da se radi o specijalcima, a nakon što je Kosovska policija saopštila da će povećati policijsko prisustvo na severu Kosova. 

Iz Kosovske policije za region Sever je za Radio Kontakt Plus potvrđeno da se ne radi o specijalcima, već o pripadnicima redovne policije.

„Poslati su redovni policajci u isključivo mešovite sredine ili gde žive albanske porodice, kako bi ljudima podigli osećaj bezbednosti nakon mnogobrojnih žalbi građana o nedostatku bezbednosti posle zadnjih događaja“ – naveli su iz Kosovske policije. 

Za Radio Kontakt Plus podcrtavaju da ovi policajci neće ući dublje u grad, već će biti samo u zonama gde ima građana albanske nacionalnosti i gde je multietnička sredina. 

Da se radi o pripadnicima redovne policije potvrđeno je za Radio Kontakt Plus i na licu mesta od strane pripadnika policije sa kojima je razgovarala naša reporterka. Prisustvo policije primetno je na raskrsnici kod Medicinske škole koja vodi prema naselju Brđani, i u Rudarskim četama, kao i u Bošnjačkoj mahali. 

Dodatne informacije smo zatražili i od glavnog portparola Kosovske policije, koji nas je uputio na saopštenje koje smo objavili ranije večeras. 

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, takođe je potvrdio da je policija pojačala svoje prisustvo na severu, navodeći da je to učinjeno „nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane“ kako bi se „obezbedili svi građani“.

„Prema sada zvaničnom saopštenju kosovske policije, danas je pojačano prisustvo policije reda na severu zemlje. Molimo sve građane da ostanu mirni i sarađuju sa Kosovskom policijom koja se zalaže za red i bezbednost svih građana bez razlike“ – naveo je. 

Nakon vesti pojedinih medija o ulasku navodnih specijalnih jedinica, u Kosovskoj Mitrovici su se na više lokacija u gradu okupili građani, među kojima je bilo i onih sa maskama na licu. U međuvremenu su zatvoreni ugostiteljski objekti i prodavnice. 

U severnom delu grada se oko 21.30 začula i detonacija. Međutim, za sada nema informacija šta je razlog detonacije. 

Situacija je, iako napeta – mirna. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.