Pokrenuta elektronska platforma za zajednice

Moguće joj je pristupiti na šest različitih jezika
Image
Foto: Kim

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predstavila je elektronsku platformu za zajednice, koju je razvila nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) u saradnji sa Kancelarijom za pitanja zajednica pri Kabinetu kosovskog premijera, a u okviru projekta „Podrška institucijama i zajednicama za izgradnju otvorenog i inkluzivnog društva na Kosovu“.

Na platformi se radilo godinu dana i moguće joj je pristupiti na šest različitih jezika. Sadrži podatke o postojećim nevladinim organizacijama, a na njoj mogu i da se registruju. Moguće je, između ostalog, proveriti da li je izvršena verfikacija diploma o srednjem ili visokom obrazovanju, te imati uvid u javne pozive, ili kontaktirati Kancelariju poverenika za jezika i kosovskog Ombudsmana.

Elektronsku platformu za zajednice razvila je nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

„Mislim da je važno da sve zajednice imaju mogućnost da na jednom mestu mogu da dobiju informacije o tenderima, ulože žalbe ili pritužbe, apliciraju za projekte, da se napravi baza NVO koja radi kao zajednica. To je važno, to samo pokušali sa Britancima i Švajcarcima i danas je ta platfoma zaživela. Mislim da je važno za sve zajednice da imamo takvu platfromu, da je ona dobar način preko koje će nevladine organizacije sarađivati sa institucijama“, kazao je za Kim radio Dušan Radaković, izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Ana Ristocka, šefica IOM-a je istakla da će platforma poboljšati pristup informacijama i olakšati saradnju i dijalog između institucija i nevećnskih zajednica.

„Platforma će pružiti prostor za zajednično učenje. Dijalog je uvek ispravan način, deljenje informacija i rešavanje problema. Mi ćemo s jedne strane omogućiti manjinskim zajednicama da izraze svoje zabrinutosti, potrebe, ali i aspiracije, utiču na politike i programe koji ih se tiču direktno ili indirektno. S druge strane, ona će omogućiti vlastima da se povežu sa manjinskim zajednicama na značajan način, kako bi odgovorili na njihove zahteve“, kazala je Ristocka.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, naveo je da je za nevećinske zajednice prošle godine opredeljeno tri miliona evra, uz dodatnih million evra prošlog meseca od strane Ministarstva za zajednice i povratak za grantove i poslovanja.

„Moramo da osiguramo da svi, bilo u ruralnim oblastima ili čiji jezik nije ni albanski, ni srpski, imaju informacije i mogu aplicirati za ove mogućnosti. Nije dovoljno kreirati pravnu osnovu za oglašavanje poslova, posebno za nevećinske zajednice. Ako želimo da postignemo 10 odsto kvote za manjine u centralnim institucijama, onda moramo kreirati mehanizme kako bi potraživaoci posla iz zajednica mogli pristupiti ovoj potpori na tržištu rada“, kazao je Kurti.

Džonatan Hargrivs, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Prištini kazao je da dele viziju kosovske budućnosti kao multietničkog inkluzivnog društva.

„Ova platforma biće veoma važan doprinos tome, za Kancelariju za pitanja zajednica i nesumnjivo će pojačati prava nevećinskih zajednica, izgradnju veza razumevanja među zajednicama i institucija na centralnom nivou. Saradnja između institucija i nevećinskih zajednica je vitalna i pomaže obezbeđivanju i reprezentaciji različitih zajednica i njihovih potreba“, kazao je ambasador Hargrivs.

U potrazi za prosperitetnim Kosovom, krucijalno je da ljudska prava budu potpuno garantovana za sve zajednice, kazao je Jurg Špreher, ambasador Švajcarske u Prištini.

„Na Kosovu istorijska podela i tenzija je ozbiljno ugrozila socijalnu koheziju. Inkluzija nevećinskih zajednica nije samo imperativ, već strateški neophodna, čuvanje prava svih nevećinskih zajednica je kamen temeljac u Švajcarskoj kada je politika u pitanju. Ovaj projekat ima za cilj da promoviše učešće manjina u javnom životu, pristup obrazovanju i zapošljavanju. Težimo ka Kosovu u kome svi, bez obzira na poreklo mogu da žive i doprinose prosperitetu, jer sam ubeđen da raznovrsnost nije znak slabosti već demonstracija snage“, zaključio je Špreher.

Inicijativa za pokretanje platforme i sam projekat koji je sproveo IOM realizovani su uz podršku britanske i švajcarske ambasade u Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.