Pokrenuta kampanja „Za Kosovo bez korupcije“

Agencija za sprečavanje korupcije, uz podršku Evropske unije na Kosovu, pokrenula je javnu kampanju o kontroli prijavljivanja imovine od strane zvaničnika, sprečavanju sukoba interesa i ...
Image

Kampanja pod nazivom „Za Kosovo bez korupcije“, koja poziva javnost da prijavi korupciju, pokrenuta je nakon usvajanja novih zakona koji su ojačali mandat Agencije i dali joj dodatna ovlašćenja i zadatke, uključujući direktno sankcionisanje službenika i proveravanje zakona kako bi osigurala da sadrže sve neophodne mere zaštite od korupcije, saopšteno je zi Kancelarije EU na Kosovu.

„Novo zakonodavstvo pojašnjava preventivni mandat Agencije i stavlja joj na raspolaganje jake alate za sprečavanje korupcije. Takođe, ključna je i uloga EU na Kosovu u odnosu na antikorupcijske napore kosovskih institucija“, rekao je direktor Agencije za borbu protiv korupcije Il Bulješkaj (Yll Buleshkaj).

Kampanja obuhvata pet videa i brošuru sa informacijama o mandatu Agencije, načinima na koje javnost može prijaviti korupciju, kao i  kaznama i sankcijama sa kojima se službenici i institucije mogu suočiti ukoliko ne poštuju zakon.

„EU podržava Kosovo u borbi protiv korupcije kako bi mu pomogla da se približi Uniji. Osiguranje vladavine prava je naš zajednički cilj i nastavićemo da podržavamo rad Agencije za sprečavanje korupcije, uključujući i kroz ovu kampanju“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog (Tomas Szunyog).

„Sa zadovoljstvom smo pozdravili to što je Skupština Kosova ranije ovog leta usvojila nekoliko zakona koji su ključni za sprečavanje korupcije, uključujući Zakon o Agenciji za sprečavanje korupcije i Zakon o prijavljivanju imovine. Oba ova zakona su deo kosovske Evropske reformske agende. Sada je vreme da se u potpunosti implementiraju i Agenciji dodele svi resurse potrebni za sprovođenje njenog mandata“, zaključio je Sunjog.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.