Lajčak iz Mitrovice: Snažna poruka međunarodne zajednice je da ne možemo 31. avgusta da budemo u istoj situaciji kao 31. jula

(Vest je ažurirana) "Veoma snažna poruka međunarodne zajednice je da ne možemo 31. avgusta da budemo u istoj situaciji kao što smo bili 31. jula, zato smo tražili i dobili odlaganje ...
Image

U svom obraćanju nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Gabrijelom Eskobarom, kazao je da je bilo veoma važno za njih da se sastanu sa predstavnicima Srba na Kosovu:

„Naravno, da oni čuju od nas šta je cilj naše misije, a da mi čujemo iz prve ruke kakva je atmosfera, kakva su očekivanja. Kakva god da se odluka donosi upravo Srbi koji žive tu su u centru te odluke. Svaka loša odluka pogoršava njihov život, i svaka dobra odluka poboljšavanja. Tako da mi je bilo bitno da ne saznaju o tim procesima indirektno, ali i da razgovaramo“.  

Na pitanja da li je istina da je zajedno sa Eskobarom zatražio od kosovske vlade da prolongira svoje odluke o preregistraciji i izlazno-ulaznim dokumentima za tri meseca, Lajčak je rekao da je mnogo spekulacija u vezi sa tim procesom i da ne želi da ulazi u to. 

Na pitanje kako komentariše izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će se 1. septembra sprovesti ove odluke, novinare je zamolio da ne traže da komentariše pojedinačne izjave.

„Ja sam tu da uradimo sve zajedno sa našim američkim prijateljima da nema barikada, da nema nemira, da nema povreda, i da ljudi mogu mirno da žive“ – kazao je. 

Na dodatno pitanje da li je kosovska vlada onda spremna da pomeri sprovođenje ovih odluka, Lajčak je rekao: „Na sredini sam svoje misije i ne želim da govorim o opcijama na stolu, jer bi to moglo da bude određujuće za uspeh pregovora“. 

Istakao je i da su „dobre opcije“ one koje „čuvaju mir i normalnu atmosferu na terenu“:

„Ne radi se o pobednicima i gubitnicima, već se radi o ljudima ovde“. 

Ističe i da je optimista: „Želimo da prvi septembar bude normalan dan. Običan dan“. 

Navodi i da pretpostavlja da bi novi sastanak srpskog predsednika i kosovskog premijera mogao da se održi ubrzo.

„Ja pretpostavljam dosta brzo, složili su se da se sastaju jednom mesečno“, kazao je.  

„Čuli smo zabrinutosti gradonačelnika i naša misija se nastavlja u Beogradu i nadam se da ći moći da dam izjavu iz Beograda kasnije danas ili sutra“ – kazao je novinarima Eskobar. 

Nakon što su Eskobar i Lajčak završili sastanak, u zgradi opštine Severna Mitrovica ostao je još oko 40-ak minuta američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. 

11:05 – Završen sastanak predstavnika Srba, Lajčaka i Eskobara

Sastanak političkih predstavnika Srba na Kosovu, sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom u Kosovskoj Mitrovici završen je oko 11 časova. 

Eskobar je u Mitrovicu stigao u pratnji ambasadora Sjedinjih Američkih Država na Kosovu, Džefrija Hovenijera. 

Sastanak se održava u zgradi opštine Severna Mitrovica. Dočekali su ih predsednik Srpske liste, Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević. 

Sastanku prisustvuju i gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović. 

Lajčak i Eskobar prethodno su, tokom jučerašnjeg dana, razgovarali sa zvaničnicima u Prištini, a danas se očekuje i njihov odlazak za Beograd gde će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.