Poljoprivredna stručna služba Kosovska Mitrovica: Suša i visoke temperature umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto

Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima u našem okrugu, rekao je za Radio Mitrovica Sever ...
Image

„Vidi se da su prinosi manji iako žetva nije svuda privedena kraju, čeka se na kombajne da iz ravničarskih pređu u brdsko-planinske predele… Ima proizvođača koji se pohvale dobrim prinosom, ali su retki“, kazala je Gvozdić.

Navela je da suša uslovljava slab rod žita i da to odmah utiče na stočni fond, jer hrana poskupljuje.

„Kukuruz je u jako lošem stanju. Ono što se do skoro držalo, za svega nedelju vrelih dana toliko je stradalo, da kiša nije mnogo pomogla… I povrtari su imali isti problem – paprika koja je do pre nedelju dana izgledala veoma dobro, naglo je propala i polegla od vreline. Voćnjaci su pretrpeli štetu, ostali su sitniji plodovi sa manje soka, prevremeno kreću sa zrenjem i ukus je drugačiji, prvenstveno mislim na šljivu koja je najzastupljenija i tu će za 20-30% biti niži prinosi“, pojasnila je Gvozdić.

Opština Arilje domaćin je Sajma jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla, prvog po redu, koji se održava danas u Hali sportova i parku ispred nje.

Na sajmu će učestvovati više od 100 najznačajnijih proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, predstavnici Udruženja proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Bićemo u Arilju zajedno sa svojim kolegama iz ostalih krajeva Srbije. Predstavićemo rad sa malinarima kroz subvencionisane programe i promovisati proizvode iz našeg kraja“, naglasila je Gvozdić.

Dodala je da sve češći toplotni talasi i duži sušni periodi, navode proizvođače u našem kraju na primenu mera za navodnjavanje zemljišta, pa se u skorije vreme sve češće informišu o subvencijama za nabavku i montažu pomenutih sistema.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.