Poljoprivrednici iz Šumadije sutra kreću za Beograd, u petak ispred Vlade

Poljoprivrednici iz Šumadije krenuće sutra traktorima za Beograd, kako bi u petak pred Vladom Srbije izrazili svoje nezadovoljstvo odnosom države prema toj grani privrede i još jednom ...
Image

Vođa protesta šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je FoNetu da su odluku o tome jednoglasno doneli predsednici sedam udruženja koja su juče organizovala protestne vožnje u više gradova Vojvodine i centralne Srbije, prenosi N1.

„Kao što smo u utorak najavili, sutra u više kolona i iz različitih pravaca krećemo za Beograd da bismo tamo stigli tokom noći i u petak osvanuli pred Vladom Srbije“, rekao je Milošević.

On je kazao da danas neće biti novih protesta i blokada saobraćajnica i da će poljoprivrednici dan iskoristiti za kontrolu i sitnije popravke traktora i priključnih mašina kako bi bez problema stigli do Beograda.

Milošević je rekao da će u „pohodu na Beograd“ učestvovati članovi udruženja Stig iz Požarevca, Naše mleko iz Šapca, Poljoprivredni proizvođači iz Subotice, Savez poljoprivrednika Banata, Za opstanak stočara zapadne Srbije, Proizvođača mleka iz Šumadije i pomoravlja i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije.

„Šumadijski poljoprivrednici krenuće iz Rače, a usput će nam se pridruživati ljudi iz Smederevske Palanke, Velike Plane, Mladenovca, ali ćemo precizne podatke o učesnicima i trasi kojom ćemo se kretati znati sutra pred polazak“, rekao je Milošević.

Poljoprivrednici blokiraju puteve, policija ne da u Kraljevo, poruke predsedniku

Poljoprivrednici drugi dan zaredom u više gradova Vojvodine i centralne Srbije mehanizacijom blokiraju puteve ili stoje pored puteva. Kažu da će na protestu biti do ispunjenja zahteva. Reporteri N1 prenose da su u toku blokade u Požarevcu i Bogatiću, na dva mesta. Kraljevo i dalje „zabranjeni grad“, policija i dalje ne dozvoljava poljoprivrednicima da se pomere dalje ka centru sa kružnog toka na Ibarskoj magistrali. Okončana blokada u centru Novog Sada. Poljoprivrednici kod Pančeva još odlučuju da li će blokirati put. Oni iz Šumadije krenuće sutra traktorima za Beograd, kako bi u petak pred Vladom Srbije izrazili svoje nezadovoljstvo… Poruka predsedniku da u njihovom voznom parku nema traktora mlađeg od 30 godina.

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV).

Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.