12:30 | 22.05.2023 Izvor: Beta

Poljoprivrednici potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahtevaPredstavnici sedam poljoprivrednih udruženja, koja su pet dana protestovala blokirajući saobraćaj traktorima, potpisali su danas sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Vladi Srbije sporazum o ispunjenju zahteva.

poljoprivrednici-potpisali-sporazum-sa-vladom-srbije-o-ispunjenju-zahteva

Foto: Miroslava Pudar/Danas

Dogovor o prekidu protesta i uklanjanju blokada postugnut je u subotu, 20. maja, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru.

U pregovorima su pored ministarke poljoprivrede učestvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Ministarstvo poljoprivrede se sporazumom obavezalo se da će povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju (po hektaru) sa 9.000 na 18.000 dinara u 2023. godini i podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine

Povećana je premija za mleko sa 15 na 19 dinara po litru i podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću i potpuno za narednu godinu.

Ministarstvo se obavezalo da će sprovesti analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda i intenzivno nastaviti komunikaciju sa proizvođačima mleka.

Predviđeno je da bude regulisano tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka i da se nađe rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan.

Sporazum predviđa i analizu tržišta žitarica i uvođenje takozvanog plavog dizela koji se odnosi na olakšice u iznosu akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Učesnici protesta poljoprivrednika će biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu.

U planu je i nastavak pregovora poljoprivrednika i predstavnika Vlade o budućem agrarnom budžetu, novoj agrarnoj politici i subvencijama u najkraćem mogućem roku.

Poljoprivrednici su se obavezali da će se povući sa ulica i da će se komunikacija sa Ministarstvom poljoprivrede nastaviti ubuduće mirnim putem.

Beta
Tagovi: PoljoprivredaRegion i svetSrbija

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije