19:32, 13.09.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa, N1, RTS

Pompeo pozdravio najavu Srbije da Hezbolah označi kao terorističku organizacijuNajava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove terorističke grupe koju podržava Iran da deluje u Evropi, izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo, objavljeno je na sajtu američkog Stejt departmenta.

pompeo-pozdravio-najavu-srbije-da-hezbolah-oznaci-kao-teroristicku-organizaciju

Foto: AP

U saopštenju se podseća da je ta „važna akcija“ najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik SAD Donald Tramp obezbedio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obe nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva", navodi se na sajtu Stejt departmenta.

Dodaje se i da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha, prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo.

"SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog 'vojnog' i 'političkog' krila", naveo je Pompeo u saopštenju.

"Pozivamo sve zemlje u Evropi i drugde da preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, njihove regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama“, zaključuje se u saopštenju.

Jedna od 16 tačaka u sporazumu koji su 4. septembra u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić piše i da se "obe strane obavezuju da označe Hezbolah u njegovoj celini kao terorističku organizaciju, te da u poptunosti primene mere ograničenja Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti unutar njihovih nadležnosti“.

Vučić Pompeu: Sledimo pretke, nepokolebljivi u borbi za mir

Predsednik Aleksandar Vučić je, povodom poruke državnog sekretara SAD Majka Pompea o pridruživanju Srbije u ograničavanju aktivnosti Hezbolaha, poručio da Srbija ostaje nepokolebljiva u borbi za mir i stabilnost, čime daje svoj doprinos sveukupnoj globalnoj bezbednosti.

Aleksandar Vučić je odgovorio na poruku Majka Pompea da je predsednik povukao sjajan potez kada se Srbija pridružila ključnim zapadnim zemaljama u nastojanju da ograniči aktivnosti Hezbolaha.

Sledeći tradiciju časnih predaka, Srbija nastavlja borbu protiv svih pretnji miru, kako unutar, tako i van naše zemlje, napisao je predsednik Vučić u odgovoru na Pompeov tvit.

"Budite uvereni, dragi prijatelju @SecPompeo, da ostajemo nepokolebljivi u borbi za mir i stabilnost, čime dajemo svoj doprinos sveukupnoj globalnoj bezbednosti", poručio je Vučić šefu američke diplomatije.


Tagovi: SADTerorizamSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije