Poplave na severu Kosova

Obilne padavine izazvale su poplave širom severa Kosova. 
Image

23:09 – RHMZ: Očekuju se kiša i sneg, vodostaj Ibra u Raški porastao

Naredna dva sata biće oblačno i suvo samo na severu Vojvodine. U ostalim krajevima s kišom, u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne i južne Srbije sa snegom – navode iz Republičkog hidrometeorološkoga zavoda Srbije. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

20:23 – Kosovska policija: Put Čabra-Zubin Potok blokiran usled odrona, apel na opreznost tokom vožnje

Put Čabra-Zubin Potok blokiran je usled urušavanja stena i zemlje, klizišta ima i u više mesta u opštini Zubin Potok, angažovana su preduzeća za čišćenje i uklanjanje prepreka, saopštila je Kosovska policija. Na građane apeluju da budu posebno oprezni tokom upravljanja vozilima. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

19:34 – Gazivodska brana bezbedna, mesta panici nema, primenjuje se redovna procedura blagog ispuštanja

Brana na Gazivodama je bezbedna i akumulacija jezera može da primi još metar i po do dva nivoa vode. U pitanju je nasipna brana. Ipak, predostrožnosti radi, na vreme je otvoren preliv, i to samo jedno od četiri predviđena polja. U pitanju je kontrolisano ispuštanje vode. U Ibru Lepencu se nadaju poboljšanju situacije već sutra, jer se već primećuje opadanje nivoa vode bujičnih reka koje se slivaju u jezero. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

14:41 – O situaciji u Kosovskoj Mitrovici čitajte u posebnoj vesti

12:06 – Poplave na severu Kosova

Obilne padavine koje od juče ne prestaju na severu Kosova, već drugi dan izazivaju probleme meštanima sela u opštini Zubin Potok. Istovremeno, od jutros je u porastu i vodostaj reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a poplavljena su domaćinstva i u opštini Zvečan. Usled odrona, obustavljen je saobraćaj na delu puta koji vodi iz Kosovske Mitrovice do Zubinog Potoka.

Deo puta Kosovska Mitrovica-Zubin Potok obustavljen je za saobraćaj.

U mestu Zupče formirana je kolona vozila. Parkirani vozači kazali su da dalje ne mogu da idu, jer je put blokiran zbog odrona.

Takođe, do Zubinog Potoka ne može se ni iz pravca Zvečana.

Juče se između sela Čitluk i Dobroševina odronila zemlja, a zbog klizišta izazvanih vodom. Palo je i drvo, koje je potom preprečilo put između ovih sela. Kritično je juče bilo i u Ugljaru i Strmcu, gde je voda izlazila iz šahti i dolazila do plastenika, dvorišta, a potom i uspela da poplavi i par domaćinstava, prenosi KoSSev.

Danas je voda stigla i do prvih kuća u Jagnjenici, a kako javlja Zubin Potok Info, nabujali potok u ovom selu je dostigao visinu mosta.

Meštani Zubinog Potoka zbog vetra su imali problem i sa strujom.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribariće, tačno u Varagama – deo puta je neprohodan zbog odrona. I danas je kritično u Strmcu, jer je put ka ovom selu odsečen usled padavina.

Takođe, poplavljene su i kuće u Ugljaru – one koje se nalaze pored samog puta.

Izlila se i reka Zubodolina, koja se nalazi u blizini samo centra opštine Zubin Potok, a teško je i u Jasenoviku.

Isti medij javlja, da je generalno situacija na svim lokalnim i prilaznim putevima jako problematična. Uzrok su velika količina blata i drveće koje pada.

Foto: Zubin Potok Info

Kada je u pitanju reka Ibar u Kosovskoj Mitrovici voda je jutros, nakon dvodnevnih padavina, dostigla maksimum svog korita.

Izliva se čak i preko stepenica keja u ovom delu, i to i sa južne i sa severne strane, a polako dostiže i do klupica u blizini.

Sa druge strane, i na samim ulicama grada mogu se videti poplavljeni asfalti. Kišna kanalizacija ne može da primi količinu vode, a zbog padavina od dva dana.

Ulice su otežane za saobraćaj u blizini glavnog mosta, kao i ka naselju Suvi Do.

Meštani sela Doljane u zvečanskoj opštini, takođe se od jutros bore sa poplavama nakon kiše i izlivanja lokalne Kozarevske rečice.

Bujica se širi i polako se približava domaćinstvima u ovom mestu.

Obilne padavine izazvale su u pojedinim mestima na području opštine Zvečan izlivanje reka iz korita, javlja Radio Kosovska Mitrovica.

Koriljačka reka se izlila iz korita i poplavila priobalje i pojedine kuće u više naselja na području ove opštine.

Saobraćaj se odvija u veoma teškim uslovima. Na magistralnom putu koji od Kosovske Mitrovice vodi ka Leposaviću česti su odroni, a na ulazu u Grabovac, kiša je na kolovoz nanela velike količine zemlje. Odrona ima i na deonici između Grabovca i Srbovca, ali i dalje, ka Leposaviću.

Kod Sočanice, put je potpuno pod vodom, javljaju građani.

Foto: Radio Mitrovica sever

Iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije, prethodnih dana je izdato upozorenje na velike količine padavina koje se očekuju na jugu i jugozapadu Srbije, a koje bi iznosile više od 40 l/m2 za 24 h.

Prema najavama RHMZS, tokom celog dana u Kosovskoj Mitrovici i okolnom području, biće uslova za kišu, koja će tokom noći preći u sneg. Danas maksimalna temperatura 9 stepeni Celzijusovih. U toku noći u padu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.