Poplave širom Kosova: Na severu voda stigla i do pojedinih kuća

Obilna kiša koja pada od juče izazvala je poplave širom Kosova. Na severu je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke, te je voda poplavila pomoćne objekte, a približava se ...
Image

Kiša od juče bez prestanka pada na severu Kosova.

U opštini Zvečan, u mestu Joševik došlo je do izlivanja reke Jošanica koja je poplavila pomoćne objekte, a da nadošle bujice ne bi odnele ogrev koji su spremili za zimu, meštani ga prebacuju sa druge strane puta.

Čitaoci KoSSev portala takođe javljaju da je do poplava došlo u ovom mestu, kao i u da je slična situacija u Banjskoj.

Meštani su takođe naveli da je predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, zajedno sa opštinskim službenicima izašao na teren.

Todosijević je ovo potvrdio u kratkom razgovoru za KoSSev.

„Imamo veliko izlivanje planinskih bujičnih vodotokova. Situacija je trenutno pod kontrolom, na terenu sam“, kazao je Todosijević.

Ibar se na severu još uvek nije izlio, ali voda dostiže maksimalni nivo korita reke i nosi velike količine granja i smeće.

Pojedini delovi magistralnog puta Mitrovica-Raška su preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni.

ZubinPotok.info javlja i da su obilne kiše izazvale poplave u delovima Ugljara, te da je voda sa magistralnog puta probila i poplavila dvorišta.

Situacija je posebno teška u domaćinstvima koja se nalaze neposredno ispod magistralnog puta.

Ovaj medij piše da su dežurne službe na terenu i da pokušavaju da saniraju štetu nastalu od poplave.

Prištinski mediji takođe izveštavaju o poplavama širom Kosova.

Kallxo je javio da je usled obilnih padavina srušen manji most u južnom delu Mitrovice.

Poplave su uočene i u Peći, Đakovici, Istoku, Dečanu, Juniku, javlja RTK.

Gazeta Express uz više fotografija javlja da je usled obilnih padavina došlo do poplava u Vučitrnu.

Ovaj medij takođe navodi da su jak vetar i neprekidna kiša pričinili značajnu materijalnu štetu, uglavnom na krovovima zgrada u Mališevu, kao i da su angažovane ekipe koje od sinoć prate situaciju na terenu.

Kosovska policija upozorila je vozače da je u saobraćaju neophodna dodatna pažnja.

U međuvremenu se oglasio kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, navodeći da institucije prate situaciju na terenu, ali i da je KBS potpuno spreman da pruži podršku i pomogne građanima.

Prethodno je i predsednik Srbije izdao naređenje da se pripadnici Vojske Srbije angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

„Pripadnicima Vojske pridružiće se, po naredbi predsednika, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova“, saopšteno je iz srpskog predsedništva.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.