Porfirije uručio stipendije učenicima sa Kosova

Stipendije iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova dobilo je sto srednjoškolaca i studenata sa Кosova.
Image
Foto: SPC

Obraćajući se prisutnima, Patrijarh srpski Porfirije je poručio da je on „ono što jeste“ upravo ovde, na Kosovu.

„Dužni smo isključivo ljubav“

„Duhovna materica iz koje sam progledao okom Hristovim i po njegovoj ljubavi i promisli, iako slabašan, počeo da koračam, jeste Kosovo i Metohija. Naime, mesto pokajanja, mesto moga monašenja jeste manastir Dečani, ovde sam rođen i preporođen. Bog je hteo da i na mestu, na kojem se opet nezasluženo i nedostojan nalazim, imam svoj puni smisao, podnožje i svoj koren. To jeste, zapravo, mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve, to je Pećka partijaršija, a po vašoj ljubavi i ljubavu Božijoj”, istakao je patrijarh Porfirije i dodao:

„Ukoliko bih ostavio vas, ukoliko bih ostavio sve ono što jesmo ovde, ja bih zapravo ostavio sebe, a to naprosto nije moguće. Gospod nas upozorava da će nas on prepoznati ako volimo i ljubimo jedni druge, a zapravo dužni smo jedni drugima isključivo i samo ljubav“, naveo je.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je kazao da poruku ljubavi valja slati svim drugim ljudima i narodima.

„Radostan je, ispunjen, ima smisla u životu i svemu što jeste i ima samo čovek koji se trudi da puni svoje srce ljubavlju. Ja vam želim srećan Badnji dan, svaki blagoslov od Boga, mir Božji u vama, među vama, u vašim porodicama, ali i sa onima sa kojima delite ovo nebo i ovaj prostor i sa vašim komšijama, ali i da Bog izvede svoj mir na sve narode sveta i na sve ljude“, istakao je patrijarh.

„Crkva uvek uz narod“

Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije „Sveti Кirilo i Metodije“. U ime dobitnika stipendija, obratila se Anica Savić, studentkinja Akadamije strukovnih studija, odsek vaspitač.

„Želela bih ovom prilikom da se zahvalim našem partijarhu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi zato što su uvek uz naš narod na našem Kosovu i Metohiji, što nas svojom ljubavlju i brigom uče kako da se zajedno držimo u ovim teškim trenucima za naš narod. Hvala za svaku pomoć i duovnu i materijalnu, za svaku toplu reč i pruženu ruku, nama to zaista znači zato što znamo da nismo sami“, kazala je dobitnica stipendije.

„Mi ostajemo“

Episkop raško-prizrenski Teodosije zahvalio se patrijarhu Porfiriju na odluci da Božić provede na Kosovu.

„Vaša odluka da Božić ove godine i sve dane praznične provedete u vašem vekovnom sedištu u Pećkoj patrijaršiji, da posetite naš verni narod i decu u Orahovcu, Velikoj Hoči, da posetite naše svetinje Visoke Dečane, Gračanicu, Zočište jeste, kao što čusmo, izraz vaše božanske ljubavi koju gajite i imate u sebi prema svima nama. Ovi radosni praznični dani su za sve nas posebni upravo zbog vaše posete i vaše sluzbe i vaših molitava koje ste prineli Bogu i rodu svome“.

Mi ostajemo na Kosovu i Metohiji voljom Božjom, pomoću Božjom i to je za nas najvažnije, dodao je episkop eaško-prizrenski.

„Ta volja Božja se ogleda u svemu onome što mi danas doživljavamo ovde, na Kosovu i Metohiji, u našem raspeću, ali u našoj obnovi, čega su svedoci naše svetinje, porušene, oskrvljavljene, spaljene 1999. i 2004. godine među njima i Bogoslovija Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu“, naveo je on.

Vladika Teodosije je kazao da je patrijarh Porfirije produžena ruka dobrotvora Sime Igumanova.

„Eto, voljom Božjom obnovio se rad Prizrenske bogoslovije, a vi, vaša svetosti, kao predsednik upravnog odbora zadužbine našeg najvećeg dobrotvora Prizrenca Sime Igumanova sve činite da škola funkcioniše, da živi, da radi, da profesori i radnici budu zadovoljni i da učenici budu radnosni i srećni. Ne samo Bogoslovija nego i mnogo dece, učenika, studenata sa Kosova i Metohije primaju stipendiju, pomoć iz vaših ruku“, rekao je vladika Teodosije.

„Nemojte nas ostaviti“

Direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević se zahvalio patrijarhu Porfiriju što je, kako je naveo, „ove dane ljubavi podelio sa nama jer se ljubav jedino umnožava kad se deli“.

“Vaša svetosti, niko vam se u ovom trenutku i u ovom vremenu nije više obradovao od kosovskih Srba i njihova osnovna poruka je – nemojte nas ostaviti. Vi možete da pređete put, zahvaljujući ljubavi, od najmoćnijih do potpuno ostavljenih. To je ono što nam treba i to je ono što smo u vašoj besedi danas čuli. U ovom trenutku, vi ste ušli i u crkvu u Rakitnici Svetog Arhangela Mihajla koja nam je oteta, pa je ponovo vraćena, vi ste ljubavlju otvorili njena vrata, kao i stotine drugih do kojih teško ili nikako dolazimo. Naravno, mi moramo svi da se poklonimo pred čika Simom Igumanovim koji nas sabira u svim vremenima. Vi ste domaćin te škole i te kuće, kao i naš vladika Teodosije koji se tako očinski stara da naša Bogoslovija i naša crkvena i ukupna prosveta izgleda bolje“, istakao je Rakočević.

U prigodnoj svečanosti u gračaničkom Domu kulture učešće su uzeli Vizantijski hor „Mojsije Petrović“ iz Beograda, Baletska škola Doma kulture „Gračanica“, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ Priština i nagrađivani mladi umetnici: Pavlina Radovanović, Andrej Mihajlović, Helena Inić i Helena Popović sa profesorom Nemanjom Đorđevićem.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.