13:36 | 09.07.2022 Izvor: RTV Puls

Porodica Aksić posle 10 godina u rodnom KoretišuPosle deset godina provedenih u Beogradu, vratili su se svom zavičaju. Porodica Aksić, njih petoro, odlučili su da život u velegradu zamene rodnim krajem, u Koretištu kraj Gnjilana.

porodica-aksic-posle-10-godina-u-rodnom-koretisu

Foto: RTV Puls

Maja i Bojan imaju troje dece. Najmlađa je Milenija. Tek je napunila prvu godinu. Tu su i starije sestre, sedmogodišnja Anđelija i jedanaestogodišnja Katarina.

“Neku stabilnost. Da možemo pre svega deci da obezbedimo normalne uslove za život i razvoj. Nadamo se da mi kao mlada petočlana porodica možemo da budemo primer i uzor svim raseljenima da dođu u svoje domove i da budu svoji na svome”, kaže za RTV Puls Maja Aksić. 

Aksiće je po povratku iz Beograda dočekalo prijatno iznenađenje, deca u narodnoj nošnji uz pesmu i igru. Svečani doček, jer je selo sada veće za petoro.

"Velika radost za selo Koretište što nam se posle 10 godina vratila petočlana mlada porodica sa decom. Mi smo, kao što vidite, tu da ih dočekamo sa našim folklorom. Bićemo tu da im pomognemo što se tiče posla, da vidimo u kakvom je stanju kuća, koje su njihove potrebe... Mi ćemo kao lokalna samouprava zajedno sa predsednikom da se potrudimo da pomognemo i da ovo bude primer za ostale naše građane koji su raseljeni da znaju da imaju podršku lokalne samouprave, da mogu da se vrate svojim kućama", kazala je predsedavajuća Skupštine opštine Novo Brdo, Mirjana Simijonović.

Do pre koju godinu, iz Koretišta, sela udaljenog samo par kilometara od Gnjilana, odselilo se više meštana. Mesto se sa 1.600 stanovnika svelo na oko hiljadu. Sada je taj proces zaustavljen, navodi Puls. 

“Imamo ovde osnovnu i srednju školu i vrtić. Krenuli smo sa sportskim i kulturnim sekcijama. Ljudi su videli da je u selu krenulo na bolje”, kaže Simijonović.

Aksići veruju u bolju budućnost. Obećano im je renoviranje kuće i najvažnije - posao za Bojana.
Tagovi: GnjilanePovratnici

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije