Porodica Jovanović iz Ugljara već 23 godine bavi se proizvodnjom rasada i povrća

Retki su oni koji se odlučuju za proizvodnju rasada i povrća u plastenicima. Porodici Jovanović iz Ugljara ovaj posao predstavlja pravo zadovoljstvo, ali i zaradu. Ovih dana imaju pune ruke ...
Image

Kraj marta i početak aprila rezervisan je za rasđivanje biljaka u plastenicima. Žarko Jovanović iz Ugljara se već 23 godine uspešno bavi proizvodnjom paprike, paradajza, krastavca, ali i ostalog povrća. Ove godine proizveo je oko 40.000 biljaka za plasteničku proizvodnju, a isto toliko planira i za spoljnu.

“U plastenicima se sa radovima kreće početkom aprila, mada i tada mogu da se dese neki mrazevi, nešto nepredvidivo. Pre par godina se desilo da je spoljna sadnja u bašti i plastenika isto tekla“, kaže Žarko Jovanović.

Jovanovići se odlučuju isključivo za proverena semena.

„Imamo dve-tri sorte paradajza za plastenike, a od paprika imamo sve od dugih, belih, slatkih-ljutih, babura, somborki, šta god kupci traže. Radimo kao i do sada kalemljenje lubenice, dinje, nismo nešto posebno novo ubacivali. Uzeo sam par korena da probam gorku dinju, kažu da je izuzetno zdrava“, rekao je Žarko.

A kada je cela porodica uključena u proizvodnju, sve je mnogo lakše.

Za sada imaju četiri plastenika od kojih su tri namenjena za rasad i proizvodnju povrća, a jedan za proizvodnju jagoda.

„Za jedno 15 dana možemo da očekujemo prve plodove jagoda, do početka maja one su već započele cvetanje, posle idu brzo plodovi…Rasad za spoljnu upotrebu je završen, sad čekamo da stigne i da se prodaje, sve ide, ali paprika ide najviše i nekad nedostaje“…kaže Ljubinko Jovanović.

Iako je potrebno dosta ulaganja, Jovanovići ističu da je ovo vrlo isplativ posao.

“Specifična je godina repromaterijala, poskupeo je od 30 do 50% šta god smo nabavili. Nešto smo se potrudili da nabavimo malo ranije, jer smo znali da će poskupeti. Godina mi je upečatljiva po velikom poskupljenju svog repromaterijala za proizvodnju…Tržište imamo sasvim dovoljno, isplativ je posao, svake godine pojedini ostanu i bez rasada, pa sledeće godine dođu prvi. Zadovoljni smo prodajom i proizvodnjom, jedino je repromaterijal poskupeo, zato ove godine nismo povećali proizvodnju“, kaže Žarko. 

„Još nismo odredili cenu, ali paradajz će biti oko 60 centi, paprika oko 30 centi. Nešto malo je samo prodato za čuvanje, ali za plastenike vreme se menja, pa će oko prvog“, kaže Ljubinko.

Uz povoljne vremenske uslove, početkom maja Jovanovići će početi sa sadnjom spoljnog rasada. Kod proizvodnje je najvažnije sigurno tržiste, a Jovanovići ga na svu sreću imaju.

RTK 2


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.