10:41, 14.04.2021Izvor: Beta, Danas

Porodica Zorana Đokića traži pravično suđenjePorodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.

porodica-zorana-dokica-trazi-pravicno-sudenje

Foto: Ozonpress

Sud u Prištini je 11. februara ove godine osudio Đokića na 12 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, ratnog zločina i kršenja običaja rata.

Sudsko veće predvođeno sudijom Arbenom Hotijem proglasilo je Đokića krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih paravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisilio albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru.

Zoranova supruga, Olivera Đokić kazala je za Betu da njen suprug nije imao pravično suđenje i da je nevin osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

„Mi smo sa dvoje dece živeli na Kosovu do 2014. godine. Zoran je radio u mnogim nevladinim organizacijama, Vladi Kosova, administrativnoj Kancelariji Severna Mitrovica koja je pripadala Ministarstvu lokalne samouprave, sve to punih 15 godina posle završetka sukoba. Pa zar bi ostao na Kosovu da je počinio bilo šta loše svojim komšijama Albancima“, pita supruga Olivera.

Oni koji su sa srpske strane počinili zločine, dodaje Đokić, ne smeju ni da dođu blizu Kosova, a kamoli da 15 godina posle rata ostanu da žive i rade na Kosovu, zajedno s porodicom.

Porodica i prijatelji Zorana Đokića mole Ministarstvo pravde Kosova, Ombudsmana Kosova, Hjuman rajts voča, Ambasade SAD i Velike Britanije, Fond za humanitarno pravo i kosovski Fond za otvoreno društvo, da apeluju na Sudski savet Kosova i Tužilačko veće Kosova kako bi sudije u Prištini u ovom slučaju presudile stručno, hrabro, nezavisno i nepristrasno, poštujući Član 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, načela krivičnog prava i odredbe domaćeg zakonodavstva.

U apelu se ukazuje na nekoliko činjenica koje potvrđuju da je Zoranu Đokiću povređeno pravo na pravično suđenje.

Navodi se da su kosovski mediji osuđujućim rečnikom Đokića učinili krivcem i pre podizanja optužnice.

U istražnom postupku braniocu optuženog Đokića, advokatu Ljubomiru Pantoviću, nije bilo dozvoljeno da prisusutvuje istražnim radnjama i saslušanju svedoka.

Optužnica je proširena pet dana pre zakazanog pretresa za iznošenje završne reči, a proširenje nije obrazloženo.

Iako je u istražnom postupku devet saslušanih svedoka albanske nacionalnosti svedočilo u korist Zorana Đokića, njihovi iskazi nisu uzeti prilikom utvrđivanja krivice optuženog.

Jedini svedok očevidac konkretnog ratnog zločina Š. K, svedok albanske nacionalnosti, izjavio je na prvom saslušanju da je učinjeni zločin počinio Srbin N. M. koji je posle sukoba pobegao iz Peći.

Iako je svedok Š. K. tužilaštvu i sudu ukazao da optuženi Zoran Đokić nije počinilac, njegov iskaz nije uzet kao ključni dokaz, već je dokazna snaga data svedočenjima onih svedoka koji su svoje iskaze temeljili na posrednim saznanjima o izvršenom zločinu u naselju Kristal u Peći 1999. godine.

„Sve ove povrede su i dovele do strašne osuđujuće presude, kojom je za ratni zločin osuđena nevina ličnost Zoran Đokić“, navodi se u apelu.

Zoran Đokić je uhapšen početkom februara 2019. godine na Jarinju, kada je sa maloletnim sinom pošao da obiđe porodicu u Severnoj Mitrovici. Od tada se nalazi u zatvoru u Podujevu.


Tagovi: PravosuđeSrbiRatni zločinKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije