Porušena kuća povratnika u Vitomirici uprkos odluci suda da mu se vrati

Kuća povratnika Milorada Đokovića u Vitomirici kod Peći, koju je pravosnažnom odlukom suda uspeo da je povrati, srušena je prethodnih dana, javlja Radio Goraždevac. Iako postoji pravosnažna ...
Image

Ekipa Radio Goraždevca na licu mesta nija zatekli kuću, već svežu zemlju i pripremu za prostor na kojem će verovatno biti izgrađen lokalni put.

Ispred samog placa napravljeno je i uređeno novo autobusko stajalište.

Pravni zastupnik Milorada Đokovića, advokat Vasilije Arsić, kazao je za pomenuti medij da je kuća oduzeta njegovom klijentu mimo svih zakonskih prava i pored odluke Vrhovnog suda.

„U slučaju kuće postoji spor pred sudom. Opština je oduzela imovinu Đokoviću mimo svih zakonskih procesa, ne poštojući odluke suda i svojih drugih organa, zbog toga što je kako pretpostavljam – Đoković druge nacionalnosti. Ovo što radi Opština je sramno. Jedini povratnik koji se vratio u Vitomiricu i da mu ovako uništavaju imovinu koju je stekao na zakonit način. To je tragično“, pojasnio je Arsić.

Đoković se još uvek nalazi u pritvoru u Podujevu.

Do sada mu je pet puta produžavan pritvor.

Arsić je poručio da nastavlja pravnu borbu kako bi dokazao nevinost svog klijenta.

„Miloradu Đokoviću određena je mera pritvora do 26. maja. Upotrebili smo sva sredstva da dokažemo njegovu nevinost, međutim Specijalno tužilaštvo i dalje insistira na tome da Đoković ostane u pritvoru. Njega mogu da posete rodbina, bliži rođaci i ja kao branilac. U kontaktu sam sa njegovim bratom, videli smo se skoro u Beogradu. Pretili su mu, pa se plaši da i on ne bude uhapšen kada dođe na Kosovo, zbog navodnih priča da je umešan u neke situacije tokom ratnih dejstava 1999. godine“, rekao je Arsić.

Milorad Đoković vratio se u Vitomiricu kod Peći pre 15 godina.

Tokom poslednjih deset godina vodio je sudske postupke u kojima je zahtevao da mu se vrati oduzeta zemlja.

Pravosnažnom odlukom kosovskog Vrhovnog suda naloženo je da mu se kuća i plac koji su bili predmet spora vrate i upišu u katastar.

Pomenuta odluka suda do danas nije sprovedena od strane Opštine Peć.

Kuća u izgradnji, koja se nalazila pored puta, srušena je pre nekoliko dana.

Đoković je uhapšen je 27. juna 2022. godine, kada se iz Goraždevca vraćao u Vitomiricu.

Specijalno tužilaštvo u Prištini Đokovića sumnjiči da je počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ 7. maja 1999. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.