Poslanici pet stranaka traže izglasavanje nepoverenja vladi Dritana Abazovića

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) - njih 36, predali su u ...
Image

U zajedničkom saopštenju klubova poslanika, kao razlog za podnošenje predloga navode se izostali rezultati Vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, „a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje“.

„Ignorantskim postupanjem premijera Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende – ova vlada je izgubila legitimitet“, stoji u saopštenju.

Na kraju obrazloženja predloga „zaključeno je da je zbog svega navedenog, a u nameri da se zaštite vitalni državni interesi i sačuva šansa da Crna Gora krene putem evropske integracije – podnošenje inicijative za izglasavanje nepoverenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno“.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini Crne Gore potrebna je većina ukupnog broja poslanika, tačnije 41 glas.

To znači da će potpisnici Inicijative morati da traže podršku još najmanje pet poslanika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.