20:47, 25.09.2020Izvor: RTV KIM

Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežuMeštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom, biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.

posle-vise-protesta-mestani-gracanice-bice-prikljuceni-na-novu-kanalizacionu-mrezu

Foto: RTV KIM

Nakon više protesta i sastanaka sa predstavnicima opštine, ali i izveštavanja medija, meštani koji žive na rubu Gračanice ka Ajvaliji biće priključeni na kanalizacionu mrežu čiji su im radovi do sada zadavali samo glavobolje.

Podsetimo, tokom radova njihova kanalizacija je uništena, a fekalije koje su zadržavale u potoku tik do njihovih kuća su izazivale veliki smrad.

Odeljenje za inspekciju opštine Gračanica više puta je nalagalo da se radovi obustave dok se ne pronađe rešenje koje će zadovoljiti sve strane.

Na nedavnom sastanku predstavnici Miinistarstva za zaštitu životne sredine i opštine dogovorili su da se na novu kanalizacionu mrežu priključe i srpska domaćinstva.

„Radovi neće biti nastvaljeni dok se ne obezbede sredstva za još 600 metara, koji su potrebni za kanalizacionu mrežu. U pitanju je 50 srpskih domaćinstava koji će biti priključeni na novu mrežu. A mi kao opština nećemo dozvoliti, da ostavimo naše meštane bez kanalizacije, ukoliko investitor ne bude imao novca, opština će pomoći“, rekao jegradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Meštani su izrazili nadu da će ovim dogovorom problem konačno biti rešen.

„Kod naše kuće je situacija sa kanalizaciom najgora, u potoku se sakupljaju fekalije, smrdi, sve je iskopano. Nadam se da će problem biti rešen, ali to nešto slabo napreduje“, smatra Anđelija Dešić.

„Najveći problem je taj što svi koji koriste ovu novu mrežu iz Ajvalije, sve se to sliva u potok i zadržava. Mnogo smrdi, ima puno komaraca i mušica, ne možemo ni da odemo do bašte koja je u blizini. Ukoliko se to ne reši, preostaje nam samo da se odselimo, nemamo šta drugo. Vrlo je bitno da se priključimo na kanalizacionu mrežu, ali i oni iz Ajvalije, niko ne bi to trebao to da brani, jer treba da živimo zajedno, i da se nikome više ne stvara problem, nadam se da će to biti rešeno“, rekao je Branko Simijonović.

Gradonačelnik Srđan Popović je napomenuo da su kanalizacione mreže jedan od najvećih problema na kojem će se radiiti do kraja ove godine ali i početkom sledeće.

Rekao je i da je u planu rekonstrukcija svih lokalnih puteva do kraja godine.


Tagovi: SrbiGračanicaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije