„Posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine pokazalo nemoć Brisela“

„Pomno pratimo dešavanja na Kosovu. Situacija je na ivici međuetničkog sukoba. Pokušaji Evropske unije da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine pokazali su nemoć ...
Image

„Vlast u Prištini pokušala je da natera Srbe koji žive u regionu da od 1. septembra počnu svoja lična dokumenta i registarske oznake da menjaju za kosovske. I pored eksplozije opravdanog nezadovoljstva srpskog stanovništva i upozorenja iz Beograda da će doći do sukoba, kosovski lideri su odlučno rešili da sprovedu svoj plan“, navodi se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručili su da su „posrednički pokušaji Evropske unije da uspostavi dijalog Beograda i Prištine ponovo istakli bespomoćnost Brisela i nespremnost da se uđe u klinč sa majstorskom elitom kosovskih Albanaca“.

„Korišćen je stari recept – pojačati pritisak na rukovodstvo Srbije, uceniti Beograd gubitkom evropske perspektive. Postizanje delimičnog kompromisa donekle je umanjilo krizu, koja je stalno klizila ka nasilju, te je sada omogućeno direktnim učesnicima u dijalogu da govore o izvesnom napretku“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je potrebno rešiti problem registarskih oznaka, jer je to neophodno kako bi se omogućila sloboda kretanja.

„Situacija je i dalje veoma teška. Smatramo da pravni osnov za rešavanje kosovskog problema ostaje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja jasno definiše teritorijalni integritet Srbije. Nastavićemo da pomažemo u pronalaženju pravednog rešenja“, poručili su iz ruskog Ministarstva spoljih poslova.

Naglasili su da je formiranje Zajednice srpskih opština mehanizam koji će obezbediti poštovanje prava Srba na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.