Postavljena kartonska bista Olivera Ivanovića ispred zgrade kosovske vlade

Predstavnici Socijaldemokratske stranke postavili su ispred zgrade vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa prekjučerašnjim rečima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a ...
Image

Od ubistva Olivera Ivanovića prošlo je nešto više od pet godina, a tim povodom pre dva dana održani su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima.

Taj dan obeležile su izjave članova Ivanovićeve porodice, političara sa severa Kosova i iz Beograda, ali i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Iako je Ivanovića nekoliko puta do sada nazvao ratnim zločincem, Kurti je u video-snimku na srpskom jeziku kazao da je nekadašnji lider GI „SDP“ neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Kurtijeva izjava naišla je na brojne negativne reakcije opozicije u Prištini, koji su je nazivali „šokantnom i sramnom“.

Istu poruku danas je za Kurtija imala Socijaldemokratska stranka, koja je organizovala performans ispred zgrade kosovske vlade.

Predsednik pomenute partije, Dardan Moljićaj, kazao je da „bista“ ima dvostruku funkciju.

„Teši Kurtija sa jedne strane i otkriva njegove tendencije da reinpretira lik Ivanovića sa druge“, dodao je Molićaj.

Ubijenog Ivanovića nazvao je osuđenim ratnim zločincem i rekao da Kurti njegov lik želi da reinpretira u okviru svog sukoba sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

„Ovaj premijer je za svoje potrebe, za svoju ideju o državi, godinama koristio ovog čoveka kao predstavnika zločina na Kosovu. Sada hoće da ga iskoristi pred Vučićem. Ova tendencija je loša“, kazao je Moljićaj prištinskim medijima.

U objavi na društvenoj mreži Facebook poručio je Kurtiju da treba da se izvini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.