„Postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine pitanje nedelja, a ne godina“

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, kazao je za Kanal 10 da je postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine pitanje nedelja, a ...
Image

Eskobar smatra da bi postizanje sporazuma trebalo da bude brzo, ali da određivanje rokova pripada stranama koje učestvuju u dijalogu.

„Na obema stranama i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. S obzirom na kontekst onoga što se dešava, svi moraju preuzeti odgovornost kako bi region i Evropa bili stabilni. Voleli bismo da se Kosovo više usklađuje u pogledu pitanja regionalne stabilnosti“, rekao je Eskobar.

Naglasio je da je za Prištinu najvažnije da postane deo Evropske unije i NATO-a, kao i da preostalih pet članica EU priznaju kosovsku nezavisnost.

Eskobar je mišljenja da će se „priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije desiti u kasnijoj fazi“.

„Mislim da će se to priznanje dogoditi, moraće da se desi nešto kasnije. Ali ono što je važno za Kosovo je da započne stabilniji put ka integraciji u evroatlantske strukture“, kazao je.

Eskobar tvrdi da će bez podrške pet članica EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, biti veoma teško da Priština postane deo NATO-a.

„NATO je organizacija koja se zasniva na konsenzusu, pa će bez podrške ovih zemalja biti veoma teško da Kosovo postane član NATO-a. Dakle, Evropa je utrla put za integraciju Kosova. Ovaj put je dijalog uz podršku EU, tako da mi u potpunosti podržavamo ono što se dešava sa dijalogom, i u potpunosti podržavamo Kosovo da ozbiljno shvati proces i veoma ozbiljno shvati preporuke zemalja koje su pomagale Kosovu tokom ovog napora“, poručio je američki diplomata.

Eskobar je prethodno izjavio da su on i njegove evropske kolege od kosovske predsednice i premijera, Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, tražili duži period primene odluke o preregistraciji vozila, te da se čeka odgovor prištinskih zvaničnika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.